Po uzoru na Hrvatsku

I u Republici Srpskoj se provodi preventivno cijepljenje protiv kvrgave kože

Agrovijesti
Stoka, goveda, krave Fotografija: Pixabay
U Republici Srpskoj u tijeku je preventivno cijepljenje goveda protiv bolesti "kvrgave kože" i planirano je da se provede do polovice svibnja.

Za ovaj posao sredstva za cjepivo osigurana su od donatora (Švedska agencija za razvoj i pomoć poljoprivredi - SIDA i Europska komisija), dok se sredstva potrebna za aplikaciju cjepiva, tj. provođenje cijepljenja od četiri KM po grlu, moraju osigurati iz proračuna.

Cijepljenje će za farmere biti potpuno besplatna, jer se radi o bolesti koja, u slučaju pojave, može nanijeti ogromne štete govedarstvu, naveli su u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a.

Nakon što je u ljeto 2016. godine virusna zarazna bolest zvana "kvrgavost kože goveda" (virusni nodularni dermatitis goveda) ozbiljno zaprijetila iz pravca Srbije i Crne Gore, a virusna bolest zvana "plavi jezik" (kataralna groznica ovaca, Bluetonge) izazvala epizootiju kod ovaca i goveda u cijeloj RS, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a je organiziralo niz sastanaka stručnjaka iz područja zaraznih bolesti na kojima je raspravljano o najboljim i najekonomičnijim modelima suzbijanja ovih bolesti.

Ministarstvo je sudjelovalo i na sastancima i radu Zajedničkog centra u BiH za kontrolu bolesti "plavi jezik" i "kvrgavost kože goveda" na kojima su prezentirani zaključci sa ministarskih konferencija u Sofiji, Istanbulu i Crnoj Gori.

Za navedene zarazne bolesti, koje se prenose preko vektora - hematofagnih insekata, zbog zahtjeva veterinarske struke i zbog praktičnih i financijskih razloga, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine dogovoreno je provođenje mjera na cijeloj teritoriji BiH, koje podrazumijevaju cijepljenje svih preživača protiv bolesti "plavog jezika" te cijepljenje svih goveda protiv bolesti "kvrgave kože", kako bi se spriječio unos virusa uzročnika i ograničilo njegovo širenje nakon eventualnog unosa.

Za bolest "plavi jezik" planirano je provođenje cijepljenja svih ovaca i goveda o trošku vlasnika, naveli su u resornom ministarstvu.

Odobren je uvoz cjepiva koje se koriste u Europskoj uniji i omogućena je upotreba cjepiva s više sojeva virusa.

Troškove cijepljenja protiv bolesti "plavi jezik" plaća vlasnik, kao što plaća i obilježavanje životinja.

Cijena cjepiva je procijenjena na 2,34 KM, a cijena cijepljenja je četiri KM po grlu za goveda i 2,5 KM po grlu za ovce i koze, što ukupno iznosi i koštaće vlasnike životinja 6,34 za goveda i 4,84 KM za ovce i koze.

Što se tiče sredstava potrebnih za provedbu mjera zaštite životinja od bolesti "kvrgavost kože goveda" i "plavi jezik" Vlada RS-a osigurat sredstva u iznosu od 940.000 KM.