Nedostatak radnika

I voćari u BiH traže tisuće berača jabuka

Agrovijesti
Jabuke, ekološko Fotografija: Pixabay
Voćari u BiH  spremni su zaposliti tisuće radnika na berbi jabuka, za šta nude dnevnice do 20 eura. Ističu da je rod ove godine kao nikad do sad i da im najveći problem trenutno predstavlja nedostatak ambalaže za berbu.

Voćari u BiH  spremni su zaposliti tisuće radnika na berbi jabuka, za šta nude dnevnice do 20 eura. Ističu da je rod ove godine kao nikad do sad i da im najveći problem trenutno predstavlja nedostatak ambalaže za berbu.

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović rekao je da berba kruške počinje od 1. do 5. kolovza i da će biti završena do 25. kolovoza. 

„Onda oko 1. rujna počinje berba jabuka i tada će nam trebati radnika koliko nam nikada do sad nije trebalo. U pitanju je više tisuća  radnika koji će biti neophodni dnevno za berbu koja će trajati do dva i pol mjeseca. Tko god nam se javi, bit će zaposlen“, ističe Dojčinović.

Ističe da je 4.000 hektara pod jabukama i kruškama, a da će prosječan urod biti 40 tona po hektaru.

„Radnik za mjesec dana može zaraditi od 1.000 do 1.200 KM. Dnevnica je 35 do 40 maraka, uz dva obroka, kavu, negdje je osiguran i prijevoz te smještaj. Plaća se i po kilogramu, uglavnom 4 pheninga, pa tko koliko ubere“, pojašnjava Dojčinović.

Dodao je da se voćarima trenutno nedostaju boks palete u koje se beru jabuke, tako da će im dio robe ostati vjerovatno do kasne jeseni u skladištima.

„Problem ćemo imati sa plasmanom na naše tržište jer nemamo dovoljno ambalaže. Za te palete, zapremine od 300 kg, potrebna je milijunska investicija. Firma od koje smo ranije uzimali palete ih je rasprodala u zemljama u okruženju, tako da ih sada nema, a godina je nenormalno rodila“, istakao je Dojčinović.

Ističe da vremenske nepogode u svibnju i lsrpnju nisu napravile velike štete i ukupno je šteta na 4 do 5 posto voćnjaka.

„Šteta je velika onome tko je pogođen, ali u ukupnom zbroju nisu velike“, kazao je Dojčinović.

Što se tiče ponovo odobrenog izvoza jabuka u Rusiju, dodaje da trenutno ima vrlo malo starih jabuka u hladnjačama koje se mogu izvesti ili prodati na domaćem tržištu.

„Nemamo problema oko izvoza i dobro je što smo uspijeli dogovoriti da imamo otvoreno tržište Rusije za početak sezone, da možemo računati da će dio voća ići tamo u tijeku same berbe“, rekao je Dojčinović.

Direktor Zavoda za zapošljavanje RS Miroslav Vujičić rekao je da će pomoći svim onim voćarima koji im se jave kako bi pronašli radnike.

„Ako plaćaju cijenu koju kažu, vjerujem da će naći radnu snagu, a mi ćemo im biti na raspolaganju kao i svim poslodavcima“, istakao je Vujičić.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje