Nove tehnologije

I Žito Osijek koristi dronove u preciznoj poljoprivredi

Agrovijesti
Dronovi u poljoprivredi Fotografija: Thinkstock
Žito će zajedno sa tvrtkom IN2, 30. ožujka sudjelovati na DRONEfestu u Zagrebu, na prvoj poslovnoj konferenciji o bespilotnim letjelicama u Hrvatskoj, gdje će prezentirati projekt snimanja i prikupljanja podataka s poljoprivrednih zemljišta s ciljem analize stanja na njemu

Osječka tvrtka Žito u vlasništvu Marka Pipunića u suradnji sa softverskom tvrtkom IN2 obučava vlastite kadrove i pokreće projekat snimanja i prikupljanja podataka s poljoprivrednog zamljišta pomoću bespilotnih letjelica - drnova s ciljem analize aktualnog stanja na njemu, odnosno zdravlja zasijane kulture.

Korištenje bespilotnih letjelica – dronova, osigurava prikaz aktualne situacije na poljoprivrednim površinama te olakšava planiranje i praćenje svih zahvata na terenu, a povezivanje prikupljenih podataka s meteo podacima, korištenom mehanizacijom i drugim dostupnim podacima, unaprijediti će poljoprivrednu proizvodnju, objavili su iz Žita.  

Letenje se obavlja po POI (Point Of Interest), ciljano na površine i kulture predviđene za pregled i analizu. Pri tome se koriste različite visine letenja, u zavisnosti o samoj namjeri leta. Po obavljenom letu podaci se obrađuju a uz korištenje generiranog NDVI indeksa (Normalized Difference Vegetation Index) prikazuje se stvarno, ljudskom oku nevidljivo, stanje snimane površine. Prema prikupljanim podacima definirati će se potrebne aktivnosti, kao što su navodnjavanje i upotreba zaštitnih sredstava.

Stoga će Žito, uz organizatora, tvrtku IN2, 30. ožujka sudjelovati na DRONEfestu u Zagrebu, na prvoj poslovnoj konferenciji o bespilotnim letjelicama u Hrvatskoj, gdje će prezentirati projekt snimanja i prikupljanja podataka s poljoprivrednih zemljišta s ciljem analize stanja na njemu. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje