Smjernice EU za doniranje hrane

Iako je ukinut PDV i usvojen Pravilnik u Hrvatskoj nema pomaka u doniranju hrane

Agrovijesti
Smjernice za doniranje hrane Fotografija: Marko Lukunić/PIXSELL

Iako je prošlo dvije godine od ukidanja PDV-a na donacije i donošenja pravilnika o doniranju u Hrvatskoj, značajnog pomaka nema. Razlozi su brojni, od slabe infrastrukture do kompliciranih procedura i proturječnih propisa, izjavila je zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan, izvjestiteljica za izvještaj o smanjenju bacanja i povećanju doniranja hrane na predstavljanju novih smjernica EU o doniranju hrane. Prema riječima voditelj Predstavništva Europske komisije, Branka Baričevića trenutno više od pedeset europskih propisa utječu na bacanje hrane, na pozitivan ili negativan način. Iz njih proizlaze nacionalni propisi o porezima, fitosanitarnim mjerama, trgovini, humanitarnim udrugama, rokovima valjanosti hrane, odgovornosti za hranu i drugim pitanjima, objasnio je Baričević.

Na pitanje da li se u Hrvatskoj zna koliko se hrane donira, Borzan je odgovorila kako takvih podatak nema, ali da je ona pokrenula natječaja za „Najdonatora godine“, te poziva trgovce, proizvođače i sve one koji su spremni donirati hranu da se jave na taj natječaj kako bi se barem donekle dobile informacije o količini hrane koja se donira.

Hrvatska mora više koristiti EU fondove koji mogu pomoći da se doniranje hrane bolje institucionalna uredi, a potrebno je i više raditi na eudukaciji građana, kazala je Borzan, te dodala da dokle god pučke kuhinje i socijalne samoposluge imaju veliki broj korisnika, bacanje jestive hrane je nemoralno.

Hrvatska se u sklopu Ciljeva održivog razvoja UN-a obvezala smanjiti bacanje hrane za 50 posto do 2030. Smjernice mogu pomoći da se taj cilj dostigne i u isto vrijeme povećaju količine donirane hrane Na temelju EU smjernica Hrvatska bi trebala izraditi nacionalne, koje će uzimati u obzir posebnosti naše situacije i zakonskih rješenja, istaknuo je Baričević.

Danas se preko 88 milijuna tona hrane godišnje baci u EU, u isto vrijeme četvrtina građana je u riziku od siromaštva. U Hrvatskoj se godišnje baci preko 400 tisuća tona hrane, više od tisuću tona na dan. Police socijalnih samoposluga su poluprazne, a prema službenim statistikama, 20 posto populacije RH je u riziku od siromaštva, kazao je Baričević.

Smjernice po prvi put na jednom mjestu objedinjuju upute i savjete kako urediti sustave doniranja hrane, a da se pritom poštuju svi EU propisi i ne ugrožava sigurnost hrane te zdravlje primatelja donacija. Namijenjene su državama članicama, posrednicima, humanitarnim organizacijama i drugim subjektima u procesu doniranja. Među ostali, instruiraju države članice kako osloboditi doniranje plaćanja PDV-a, a osim samog oslobađanja od PDV-a, smjernice ističu učinkovitost poreznih poticaja u poticanju industrije da donira hranu.

Tako primjerice u Francuskoj poduzeća mogu ostvariti porezne olakšice od 60 % neto knjigovodstvene vrijednosti donirane hrane dok je u Španjolskoj taj postotak 35 %, što znači da donatori hrane taj postotak vrijednosti donirane hrane mogu odbiti od poreza na dobit za svoja poduzeća. U Portugalu postoji veći porezni odbitak, što znači da donatori mogu odbiti do 140 % vrijednosti hrane u vrijeme doniranja, ako će se ta hrana upotrijebiti u socijalne svrhe.

Više o smjernicama za doniranja možete vidjeti OVDJE.

Doniranje hrane

Brojke:

88 milijuna tona hrane godišnje se baci u EU

400 tisuća tona hrane, više od tisuću tona na dan se baca u Hrvatskoj

20 posto populacije RH je u riziku od siromaštva

50 posto do 2030. godine se obvezala Hrvatska smanjiti bacanje hrane

Više od 50 europskih propisa utječu na bacanje hrane, na pozitivan ili negativan način u EU.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje