Ima li rješenja za poljoprivrednike iz doline Neretve?

Iako je urod mandarina odličan, proizvođači strahuju od bankrota

Agrovijesti
Neretvanske mandarine Fotografija: Ivo Čagalj/PIXSELL
Država ne može pomoći oko mandarina neretvanskim seljacima, koji su ove jeseni prepušteni sami sebi. Mandarine su dobro rodile, očekuje se i do 60 tisuća tona, ali formiranje cijene mandarina je zabranjeno, pa tako država ne može učiniti puno kako bi spasila ovogodišnju berbu u Neretvi.

Država ne može pomoći oko mandarina neretvanskim seljacima, koji su ove jeseni prepušteni sami sebi. Mandarine su dobro rodile, očekuje se i do 60 tisuća tona, ali formiranje cijene mandarina je zabranjeno, pa tako država ne može učiniti puno kako bi spasila ovogodišnju berbu u Neretvi, piše Slobodna Dalmacija.

Potvrdila je to i državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković, naglasivši da je jedino rješenje udruživanje proizvođača mandarina, te da je iz Programa ruralnog razvoja za poljoprivredu u prošloj godini odobreno i ugovoreno 100 milijuna kuna.

Dakle, država može poticati brendiranje mandarina ili pak udruživanja proizvođača, ali nema mehanizme niti može utjecati na formiranje prodajne cijene, koju jedino definira ponuda i potražnja na tržištu. Kako je ove godine urod veći od lanjskoga, očekuje se niža cijena.

Za udruživanje poljoprivrednika za ovu sezonu je kasno, jednako kao i za brendiranje i certificiranje, koje na papiru izgleda idealno, ali je stvarnost puno drugačija, jer je rusko tržište već godinama zatvoreno za neretvansku mandarinu.

Naime, neretvanski voćari trpe posljedice embarga koji je uveden Rusiji, koja je "gutala" i dvadesetak tisuća tona mandarina. Zapravo, to je bilo i glavno izvozno tržište, jer se domaći proizvođači nisu snašli na tržištima EU-a, gdje dominiraju mandarine iz sredozemnih zemalja.

Manjak radne snage

– Idemo prema Ministarstvu vanjskih poslova kako bismo vidjeli postoji li mogućnost da se embargo ukine, s obzirom na to da su nakon Agrokora odnosi među državama poboljšani – kazao je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić na nedavnom sastanku s proizvođačima mandarina.

On je još pozvao proizvođače da koriste zaštitnu oznaku izvornosti neretvanske mandarine, čime se postiže viša cijena, ali i bolja konkurentnost na tržištu zemalja EU-a.

Prema procjenama, ove jeseni se očekuje i do 60 tisuća tona mandarina, koje se, kako sada stvari stoje, neće moći prodati ili se neće prodati po odgovarajućim cijenama.

Osim što je Rusija i dalje ostala zatvorena za neretvanske mandarine, dodatni je problem to što je Europska komisija ukinula količinske kvote za mandarine koje su se do sada dijelile humanitarnim udrugama i socijalnim ustanovama, pa su neretvanski voćari s pravom zabrinuti. Naime, te su kvote donesene za ublažavanje posljedica ruskog embarga, ali kako prošle godine zbog lošeg uroda nisu iskorištene, ove su godine ukinute.

– Kako je mjera povlačenja s tržišta za slobodnu distribuciju ukinuta na razini EU-a, molimo Ministarstvo poljoprivrede i Vladu RH da ovu mjeru prebaci na nacionalni proračun. Naše dobrotvorne ustanove dobro su primile proizvode kroz navedenu mjeru i šteta bi bilo da mandarine ne dobiju i oni koji je sebi ne mogu priuštiti – ističe proizvođač mandarina, agronom Željko Bjeliš.

Poljoprivrednici zahtijevaju da se odobri 4000 kilograma po hektaru mandarina, odnosno 10 posto od prosječnog prinosa koji će se dijeliti domovima za stare, socijalnim ustanovama i humanitarnim organizacijama, što će se voćarima plaćati iz državnog proračuna.

– Zahtijevamo od Vlade RH da se neretvanska mandarina proglasi nacionalnim prirodnim resursom i poljoprivrednim proizvodom od posebnog značenja za RH. Od Ministarstva poljoprivrede tražimo da se nađe rješenje i dogovori minimalna otkupna cijena za mandarinu prve klase od minimalno 2,80 kuna po kilogramu – naglašava Bjeliš.

I ostali poljoprivrednici s kojima smo razgovarali smatraju da se jedino na ovaj način može spriječiti devastacija proizvodnje mandarina i čitave doline Neretve.

Ako se neretvanska mandarina ne proda, neće biti oštećeni samo izravni poljoprivredni proizvođači, nego i država, koja neće moći uprihoditi PDV, što je dosadašnjih godina bila značajna stavka u punjenju državnog proračuna.

A osim problema s plasmanom i prodajom, u dolini Neretve trenutačno je i problem s radnom snagom.

Otkupljivačka poduzeća traže radnike u sortirnicama i pakirnicama mandarina, a vlasnici plantaža traže radnike isključivo za berbu. Tvrtka Marinada uz Opuzena oglasila je preko lokalnog Zavoda za zapošljavanje potrebu za sezonskim zapošljavanjem čak 150 radnika koji bi radili na poslovima sortiranja i pakiranja u Opuzenu. Ukupno se u dolini Neretve na poslovima pakiranja i sortiranja mandarina traži više od 300 radnika.

Tri kune su granica

Predstavnik tvrtke Marinada Dragan Crnomarković kazao je da još uvijek nisu pronašli radnu snagu za rad u otkupljivačkom pogonu u Opuzenu, ali se nada da će se kompletan urod otkupiti i plasirati na tržište.

Opuzenski voćar Alenko Šešelj, član lokalne udruge "Mandarina", naglašava da je minimalna cijena ispod koje se ne isplati proizvoditi mandarine 3,00 kune. Tu je riječ o pozitivnoj nuli i sve ispod toga je čisti gubitak za poljoprivrednika.

– Problem treba rješavati. Svjedoci smo da proizvodnja mandarina nestaje, urušava se kompletan sustav mandarina. Ljudi ne vide nikakvu perspektivu u proizvodnji mandarina, pa smo tako već izgubili 20 posto nasada. Mladi odlaze, veliko je iseljavanje. Ono što svako žulja je cijena – govori Šešelj.

Naglašava da tržište određuje cijenu, ali da se u toj cijeni treba naći na sredini.

- Danas čovjek koji radi i proizvodi mandarine ne može opstati ako cijena nije 3,00 kuna. To je zadnja obrambena linija. Ako će cijena biti niža, nasadi će se napuštati, rezolutan je Šešelj.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje