Ulaganje u održivi razvoj

Ikea ima više vjetrenjača nego robnih kuća

Agrovijesti
Vjetroelektrane i solarni paneli u Ikea Fotografija: ikea.com/se/sv Pogledajte galeriju
Ikea ima 451 vjetrenjača, 730.000 solarnih panela i za sebe proizvodi 71 posto energije, a u Zagrebu 10 posto energije već proizvodi samostalno

Ikea Grupa nastavlja ulagati u stvaranje pozitivnog utjecaja na klimu, a nedavnim ulaganjima u Francuskoj, Kanadi i Litvi povećan je broj postavljenih vjetrenjača na ukupno 415. To znači da Ikea trenutno posjeduje više vjetrenjača nego robnih kuća (357 robnih kuća u 29 država), te se približava svome cilju da do 2020. postane energetski neovisna i to proizvodnjom količine energije iz obnovljivih izvora koliko troši za svoje poslovanje.

I robna kuća Ikea Zagreb ostvarila je značajne rezultate u području održivosti, a od ukupno utrošene energije u Zagrebu čak 95 % dolazi iz obnovljivih izvora, a 10 % se proizvodi samostalno. Na krov zagrebačke robne kuća implementirano je 1300 fotonaponskih panela, svaki električne snage 250 W. Već sada proizvodimo 10% vlastite električne energije, a u ljetnim mjesecima ta brojka se penje i do 20%. Od prikupljenog otpada u robnoj kući, 94 % je reciklirano. Zaštiti okoliša i održivijoj budućnosti doprinijeli su i posjetitelji, koji su donijeli 4,1 tonu madraca za recikliranje, dodaju u zagrebačkoj ispostavi kompanije.

U skladu sa svojom strategijom održivosti ”Pozitivni za ljude i planet”, IKEA se obvezala da će do 2020. godine postati u potpunosti energetski neovisna, a kako bi u tome uspjela od 2009. godine investirala je 1,5 milijardi eura u obnovljivu energiju, ali se i obvezala na ulaganje dodatnih 600 milijuna eura.

Osim investicija u Francuskoj, Kanadi i Litvi, Ikea posjeduje vjetrenjače i u Njemačkoj, Švedskoj, Danskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj, Poljskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Finskoj te Belgiji, kažu u ovoj kompaniji, te dodaju kako na se krovovima njihovih robnih kuća i skladišta nalazi i 730.000 solarnih panela.

Tijekom poslovne godine 2016. iz obnovljivih izvora proizvela je energije koja je ekvivalentna 71% njihove ukupne potrošnje. Čak 3.209 GWh energije iz obnovljivih izvora osigurano je od vjetra, solarnih panela i biomase, što je 33% više nego tijekom 2015. godine.

Osim što je bila jedan od donatora COP21 - UN-ove Konferencije o klimatskim promjenama, održane u prosincu 2015. godine u Parizu, te što je među osnivačima 'We Mean Business', koalicije organizacija koje pozivaju na aktivno sudjelovanje u sprečavanju negativnih efekata klimatskih promjena, Ikea Grupa je dio RE100, rastuće inicijative među kompanijama koje su odlučile da sigurnost svoga poslovanja ojačaju prelaskom na energiju iz obnovljivih izvora. Djelujući zajedno, te tvrtke mijenjaju energetsko tržište i pomažu razvitku niskougljičnog gospodarstva, zaključuju.

Brojke:

1,5 milijardi eura IKEA je od 2009. godine investirala u obnovljivu energiju

600 milijuna eura plan je za nova ulaganja

415 vjetrenjača IKEA danas posjeduje što je više nego robnih kuća (trenutno 357 u 29 država svijeta)

730.000 solarnih panela nalazi se na krovovima IKEA robnih kuća i skladišta

71% njene ukupne potrošnje; tijekom poslovne godine 2016. IKEA je iz obnovljivih izvora proizvela energije koja je ekvivalent 71% njene ukupne potrošnje

3.209 GWh energije iz obnovljivih izvora IKEA je osigurala od vjetra, solarnih panela i biomase, što je 33% više nego tijekom 2015. godine.

95 posto energije u robnoj kući Ikea Zagreb dolazi iz obnovljivih izvora, a 10 % se proizvodi samostalno

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje