KAMPANJA

Ikea je osmislila neobičan način da pokaže školarcima posljedice nasilničkog ponašanja

Agrovijesti
Sadnice, biljke Fotografija: Pixabay
Agencija tvrdi da su biljke bile jednako tretirane, pod istim uvjetima, uz samo jednu razliku.

Ikea je osmislila neobičan način da pokaže školarcima posljedice nasilničkog ponašanja, a jedina ‘žrtva’ u njihovom eksperimentu provedenom u Ujedinjenim Arapskim Emiratima bila je jedna biljka, piše Media-marketing.

Naime, Ikea je provela “eksperiment” koji je osmislila agencija Memac Ogilvy, u kojem su maltretirali jednu biljku u sklopu obilježavanja Dana borbe protiv nasilja 4. maja. Maloprodajni gigant uzeo je dvije identične lončanice iz vlastitog asortimana, i stavili su ih u staklene kutije sa zvučnicima u jednoj školi u Dubaiju. Brend je potom zamolio djecu da snime poruke, pozitivne i negativne, koje su potom puštane biljkama tokom mjesec dana.

Agencija tvrdi da su biljke bile jednako tretirane, pod istim uvjetima, uz samo jednu razliku. Jedna od iljaka je primala pozitivne poruke, a druga je bila izložena poplavi negativnosti.

Agencija tvrdi da je eksperiment “utemeljen i inspiriran na raznim teorijama biljne neurobiologije i ostalim znanstvenim studijama”, ali nevjerovatni rezultati koje su postigli s eksperimentom navode nas na sumnju da je cijela stvar inscenirana. Pogotovo kad se prisjetimo jedne od epizoda Mythbustersa koja se bavila sličnim pitanjem (da da, znamo da su Mythbusters samo TV serija, a ne znanost, ali ipak…) i koja je došla do zaključka da bi muzika i razgovor možda i mogli pomoći rastu biljaka, ali da u principu uopšte nije bitno šta im govorite

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje