Obilježavanje godišnjice

Ilok: Proslavljena 140. obljetnica Poljoprivrednog instituta u Osijeku

Agrovijesti
Studenati Poljoprivrednog fakulteta Osijek posjetili Zavod za sjemenarstvo i rasadničarstvo Fotografija: hcphs.hr
Prigodnom svečanosti, na kojoj su zaslužnim pojedincima i partnerima dodijeljena priznanja, u Iloku je u petak proslavljena 140. obljetnica Poljoprivrednog instituta u Osijeku, najstarije znanstvene institucije u Hrvatskoj koja se bavi znanstveno-istraživačkim radom vezanim uz poljoprivrednu proizvodnju.

Prigodnom svečanosti, na kojoj su zaslužnim pojedincima i partnerima dodijeljena priznanja, u Iloku je u petak proslavljena 140. obljetnica Poljoprivrednog instituta u Osijeku, najstarije znanstvene institucije u Hrvatskoj koja se bavi znanstveno-istraživačkim radom vezanim uz poljoprivrednu proizvodnju.

Po riječima ravnatelja Poljoprivrednog instituta u Osijeku Zvonimira Zdunića, riječ je o najstarijoj, najvećoj i najvažnijoj znanstveno-istraživačkoj ustanovi u Hrvatskoj koja se bavi sjemenarstvom i oplemenjivanjem bilja.

"Imamo najveći broj oplemenjivačkih sjemenarskih programa s najvećim brojem kultura, sve one kulture koje su strateški bitne za svaku zemlju, kao što je pšenica, ječam, kukuruz, soja, lucerna, crvena djetelina i stočni grašak. Ovo je iznimno važna obljetnica. Svim našim poslovnim partnerima, svim našim znanstvenicima čestitam ovu obljetnicu. Dugi niz godina je iza nas, gotovo stoljeće i pol, u tom vremenu naši znanstvenici su kroz generacije stvarali najbolji sortiment koji mi danas uživamo i koji izvozimo na tri kontinenta", istaknuo je Zdunić.

 Po riječima osječko-baranjskog župana Ivana Anušića, Poljoprivredni institut u Osijeku gotovo stoljeće i pol radi kontinuirano, strateški i planski osiguravajući kvalitetu proizvoda i poslovanja.

 "Kada pogledamo, 140 godina je stvarno puno, puno je iskustava u ljudima koji rade i koristim priliku da im čestitam ovu veliku obljetnicu. Sustav za navodnjavanje koji  Osječko-baranjska županija projektira na površini od 212 hektara, vrijednosti 11 milijuna kuna, upravo se nalazi na području Poljoprivrednog instituta", rekao je Anušić te dodao kako vjeruje da će već u idućoj godini imati završenu i projektnu dokumentaciju i kompletnu izgradnju sustava, koji će dodatno unaprijediti rad Poljoprivrednog instituta.

 Tijekom svečanosti istaknuto je kako je Poljoprivredni institut u Osijeku javni znanstveni institut u Republici Hrvatskoj na području biotehničkih znanosti koji kroz znanstveno-istraživački rad i pronalaženje inovativnih rješenja pridonosi razvoju i unaprjeđenju znanosti i poljoprivredne proizvodnje. Nastao je na temeljima Gospodarskog pokušališta, koji je 1878. godine u Osijeku osnovalo Slavonsko gospodarsko društvo i iz kojeg se 1916. godine razvio Agrikulturni kemijski zavod. Sljednik tog zavoda je Poljoprivredni institut u Osijeku, koji nosi to ime od 1961. godine i koji na osam znanstvenih odjela i pratećih službi danas ima 130 zaposlenih, među kojima 34 doktora znanosti.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje