Ima li država pravo propisati koliko kalorija smiju imati jela u restoranima i fast foodovima?

Agrovijesti
Pretilost Fotografija: Pixabay
Britanski mediji puni su izvještaja o navodnom planu tamošnjeg Ministarstva zdravstva da preko svoje Agencije za javno zdravstvo predloži “calorie-cap”, propis koji bi ograničio maksimalni dopušteni broj kalorija u gotovim jelima koja se prodaju u supermarketima i u fast foodu.

Britanski mediji puni su izvještaja o navodnom planu tamošnjeg Ministarstva zdravstva da preko svoje Agencije za javno zdravstvo predloži “calorie-cap”, propis koji bi ograničio maksimalni dopušteni broj kalorija u gotovim jelima koja se prodaju u supermarketima i u fast foodu, piše portal plavakamenica.hr.

Navodni prijedlog, koji je trebao biti objavljen u ožujku, temelji se na statistikama britanskog zdravstvenog sustava, prema kojima 65 posto muškaraca i 58 posto žena boluje od pretilosti ili prekomjerne tjelesne težine.

Ministarstvo je demantiralo postojanje plana o ograničavanju kalorija, objašnjavajući da su novinari krivo shvatili izjave njihove glavne nutricionistice Alison Tedstone u intervjuu za The Times.

Tedstone je tamo izjavila da su glavni krivci za epidemiju pretilosti u zemlji hiperkalorična, nezdrava i lako dostupna je pizza i sendviča.  “Ljudi svakodnevno unose 200 do 300 kalorija više od preporučenog maksimuma. Moramo dati nove smjernice i po svoj ćemo prilici trebati uvesti ograničenje kalorija.

” Tedstone je rekla i da se radi na planovima o promoviranju jela s manje kalorija među proizvođačima hrane i ugostiteljima. Otkrila je da bi se energetska vrijednost za večere ograničila na 600 kalorija za večere i na 400 kalorija za doručke, bruncheve i ručkove.

Nakon što su sve demantirali, iz Agencije za javno zdravstvo poručili su da neće mijenjati ni preporučeni dnevni unos kalorija, koji za žene iznosi 2000 a za muškarce 2500.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje