Ivan Kostić, potpredsjednik Delta Holdinga i generalni direktor Delta Agrar

Imamo financijski i kadrovski potencijal da preuzmemo neku Agrokorovu agrobiznis tvrtku

Agrovijesti
Ivan Kostić generalni direktor delta Agrara Fotografija: Delta Agrar Pogledajte galeriju
Poljoprivredna tvrtka srpskog biznismena Miroslava Miškovića Delta Agrar posjeduje jedan od najvećih voćnjaka u ovom dijelu Europe u Čelarevu na čak 500 ha. Ima planove za velike investicije u poljoprivredu, a pozorno prate što se događa oko Agrokora. Srpski mediji već su počeli špekulirati kako su zainteresirani za agro segment Agrokora, a u intervju Poslovnom dnevniku Ivan Kostić, potpredsjednik Delta holdinga I generalni direktor Delta Agrara kaže kako imaju financijski i kadrovski potencijal da osnaže neku od Agrokorovih tvrtki.

Delta Agrar je nedavno najavio kako kreće u proizvodnju nove sorte jabuka koja se proizvodi samo u Italiji i Francuskoj? O kakvoj se sorti jabuka radi?

U uzgoju jabuka Delta Agrar se strateški opredijelio da se u budućnosti bavi proizvodnjom i distribucijom isključivo novih tzv. klupskih odnosno brendiranih sorti jabuka. To su sorte koje mogu uzgajati samo odabrani proizvođači, koji prethodno dobiju suglasnost nositelja licence odnosno vlasnika brenda. U ovom trenutku, u portfoliju Delta Agrara nalazi se čak 8 sorti brendiranih jabuka: Modi®, Kiku®, Pink lady®, Evelina®, Rubens® i još su 3 sorte u test proizvodnji. Potencijali su veliki, jer svaka sorta brendiranih jabuka ima svoju ciljnu grupu potrošača i uz marketing podršku, svjedoci smo da imaju sve veći broj stalnih potrošača. Interesantno je napomenuti primjer “Modi” jabuka koje su naišle na veliki interes na ruskom tržištu, jer su izrazito crvene karmin boje i vrlo balansiranog okusa na granici slatkog i kiselog. Količine ovih jabuka koje izvozimo u Rusiju povećavaju se iz godine u godinu.

Koliki je značaj Delta Agrara za poljoprivredu Srbije? Koliki udjel imate u ukupnoj proizvodnji - koliko površina? Kolike prihode ostvarujete i jeste li najveća agrobiznis kompanija u Srbiji?

Delta Agrar nije u trci za kvantitetom, naš fokus je kvaliteti, najveći mogući koji se može ostvariti u poljoprivrednoj proizvodnji. I mislim da smo u tome bez premca, jer to pokazuju naši rezultati. Zahvaljujući vrhunskoj tehnologiji u prošloj godini imali smo prinose koji su u rangu Nizozemske,  Francuske, Njemačke. Urod pšenice bio je 9,73 t/ha, dok je prosjek u Srbiji bio 4,85 t/ha. Prinos kukuruza od 16,55 t/ha više je nego duplo veći od prosjeka u našoj zemlji. Slična situacije je i kada govorimo o prinosima soje, suncokreta i šećerne repe koji su iznosili 5,30 t/ha, 4,50 t/ha i 90,97 t/ha. Prosječan urod jabuke je preko 70 tona po hektaru. Mi našu tehnologiju praksom širimo po Srbiji i u tome je najveći značaj Delta Agrara, što kao kompanija-lider širi svoja znanja prema manjim proizvođačima. U prošloj godini Delta Agrar je ostvario prihod od oko 230 milijuna eura, a u ovoj godini planiramo rast na preko 300 milijuna eura.

Srbija ima rekordan izvoz poljoprivredno-prehrambenog sektora. Koliko u njemu sudjelujete i s kojim segmentom roba?

Ivan Kostić generalni direktor delta Agrara
Delta Agrar je prije svega izvozno orijentirana kompanija čiji je cilj da izvoz u ukupnim prihodima sudjeluje s 40 posto. Ovogodišnji plan kojem težimo, kao što samo već rekao, je 300 milijuna eura i shodno tome očekivani izvoz će iznositi preko 100 milijuna eura.

Usmjerenost na voćarstvo vam je jedan od strateški ciljeva. Koliko imate proizvodnju i gdje sve izvozite voće?

Mi u Delti smatramo, i to u praksi pokazujemo, da je budućnost srpske poljoprivrede u sektorima koji donose veću zaradu, a to su prije svega voćarstvo i povrtlarstvo. Zbog toga, u 2017. godini nastavljamo širiti nasade jabuke. Uz već čuveni voćnjak u Čelarevu, koji se prostire na 500 hektara, na imanju u Zaječaru nastavljamo sadnju voćarskih i vinogradarskih kultura. Prvi put planiramo podizanje nasada trešnje, na prvih 30 hektara. I ovaj put je riječ o najmodernijem projektu koji podrazumijeva gustu sadnju, navodnjavanje i sustav prihrane „kap po kap“. Također, planiramo značajno povećanje plasmana na tržištu Ruske federacije. U tome će nam pomoći firma Delta Frukt koju smo nedavno osnovali u Moskvi.

Ostvarujete li neki izvoz i koji na tržište Hrvatske, te da li kupujete neke robe kod nas?

Ivan Kostić generalni direktor delta Agrara
Tržište Republike Hrvatske za našu kompaniju predstavlja prirodno tržište na kome i kupujemo i prodajemo robu. Poseban naglasak bih stavio na kupoprodaju uljarica, jer je tu intenzitet razmjene najveći.Također, istakao bih da je postojeći obim trgovanja s hrvatskim tvrtkama relativno skroman i da postoji veliki prostor za unaprjeđenje.

Srbija se približava EU i otvaraju se fondovi IPARD. Koristite li hrvatska iskustva i da li već sad radite na edukaciji kooperanata kako bi došli do novca?

Iskustva članica Europske unije pokazala su da su IPARD fondovi jako bitni u razvoju poljoprivrede jedne zemlje, zbog  čega s posebnom pažnjom pratimo proces otvaranja poglavlja u kome se Srbija trenutno nalazi. Sukladno europskim iskustvima, našim kooperantima ćemo organizirati lakši pristup IPARD fondovima kada za to dođe vrijeme.

Koliko Delta Agrar investira godišnje u tehnološke novitete?

Sigurno znate da mi u Delti poljoprivredu smatramo strateškom gospodarskom granom, ali ne bilo kakvu poljoprivredu: već samo modernu, efikasnu i utemeljenu na najnovijim tehnologijama. Za takvu strategiju ključna su kontinuirana ulaganja. Zbog toga u 2017. planiramo investicije od 37 milijuna eura, što je više nego udvostručeno u odnosu na 2016.

Zbog situacije oko Agrokora i njegovih agrobiznis kompanija pojavljuju se špekulacije kako je Delta zainteresirana za ulazak u neke od tih kompanija. Imate li takvih ponuda, ambicija ili želja?

Situacija s Agrokorom nije jednostavna i u mnogome utječe na čitavu regiju. Mi smo, kao kompanija, izuzetno stabilni. Posjedujemo snažan financijski potencijal koji se u određenom trenutku može iskoristiti da se neka od tih kompanija iz sustava Agrokora, koje će de facto proći kroz proces restrukturiranja, dosta osnaži i ponovo postane respektabilan igrač na tržištu. Hoće li se to desiti ovisi od puno faktora, ali ono što je bitno je da mi kao kompanija imamo i financijski i kadrovski potencijal da upravljamo velikim sustavima.

Mislite li da će u budućnosti doći do regionalnog povezivanja agrobiznis kompanija i u kom smjeru bi taj proces mogao ići?

Nezahvalno je davati dugoročnije prognoze na našim tržištima. Pogledajte samo potrese koje sada doživljava regija. U tom smislu uzdržao bih se od nagađanja što će biti ali u svakom slučaju u Delti uvijek smatramo kako je okrupnjavanje pozitivan trend i da stvaranje jačeg regionalnog igrača pogoduje svima na ovom gospodarskom prostoru. U tom smislu, podržavamo potencijalna povezivanja, u otvaranju tržišta prije svega i u smislu vlasničkih transformacija.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje