Gotovo pola milijuna tona pšenice za izvoz

Imat ćemo višak do 500.000 tona, cijena bi mogla biti kao prošle godine 1,10 za kg

Agrovijesti
Žetva u Belju Fotografija: Belje d.d.
Pšenicom je prošle jeseni zasijano 142 tisuća hektara ili 44,9 posto više nego u godini ranije. Prošle godine je tijekom žetve sa 116 tisuća hektara požnjeveno 682.322 tona pšenice s rekordnim prinosom od 5,9 tona po hektaru. U ovogodišnjoj žetvi očekuje se dobar urod te gotovo pola milijuna tona za izvoz.

Hrvatska bi ove godine mogla imati gotovo pola milijuna tona pšenice viška koja će završiti u izvozu, a prema prvim procjenama cijena pšenice bi mogla biti na prošlogodišnjoj razini od oko 1,10 kuna.

Ponude cijena tek su se počele formirati, a informacije s terena govore da postoji veliki interes da se višak pšenice izveze na tržište Italije zbog čega bi poljoprivrednici mogli dobiti dobru otkupnu cijenu.

U petak će se u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Osijeku održati i prvi sastanak vezan za ovogodišnji otkup i žetvu koja kreće nikada ranije, zbog izuzetno tople godine.

Ernest Nad, Voditelj Odsjeka za poljoprivredu HGK Županijske komore Osijek
Ernest Nad, voditelj Odsjeka za poljoprivredu pri ŽK Osijek kaže kako će žetva pšenice krenuti idući tjedan, vjerojatno za vikend kada je praznik. Pšenica se za sada dobro drži i ako ne bude nekog lošeg vremena žetva bi trebala započeti već idući tjedna, nikada ranije. Očekujemo da ćemo ove godine zbog povećanih sjetvenih površina prošle jeseni imati proizvodnju od oko 850.000 tona, dok su naše potrebe za pšenicom oko 350.000 do 400.000 tona. Vidjet ćemo još kakvi će biti prinosi, kaže Nad.

Pšenicom je prošle jeseni zasijano 142 tisuća hektara ili 44,9 posto više nego u godini ranije. Prošle godine je tijekom žetve sa 116 tisuća hektara požnjeveno 682.322 tona pšenice s rekordnim prinosom od 5,9 tona po hektaru.

Kretanje cijene pšenice

Nada Barišić, direktorica Žitozajednice, poslovnog udruženja mlinsko-pekarske industrije, za Agrobiz.hr kaže kako se u ovogodišnjoj žetvi očekuje dobar urod te gotovo pola milijuna tona za izvoz. Cijena će biti tržišna te za sada nemamo procjene o njenom kretanju, a lani je prosječna cijena bila kunu i deset po kilogramu, kaže Barišić.

Nada Barišić
Iz jedne slavonske poljoprivredne tvrtke nam je rečeno kako se već sada nude cijene od 1,07 za pšenicu treće klase, do 1,10 kunu, što je na razini prošle godine, a slično nam je rekao i Matija Brlošić, bivši predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

Iako je zasijano više pšenice, mislim da će urod ove godine biti nešto niži i da bi cijena mogla biti dobra kao i prošle godine. Postoji veliki interes stranca za otkup naše pšenice, zbog čega očekujemo da će ipak otkup biti dobar i neće biti pritisaka na cijenu, kaže Brlošić.

Ernest Nad kaže kako je dobro što je ove godine na snazi Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi u lancu opskrbe hranom koji obvezuje otkupljivače da ponude konkretne ugovore, a isto tako sređivanju stanja na tržištu u otkupu napravio i Pravilnik o kvaliteti pšenice.

Dobro je što se naši poljoprivrednici vraćaju pšenici kao kulturi jer smo proteklih godina imali veliki pad sjetvenih površina. Prošla jesen je pokazala da se ipak svi vraćaju pšenici, koja je dobra i zbog plodoreda, ali i zbog činjenice da smo dobri u toj proizvodnji.

Nad kaže kako bi bio sretniji kada bi se više domaće pšenice dorađivalo u domaćim mlinovima kojih je preko 50 i koji bi tako postigli daleko veću zaposlenosti i popunjenost svojih kapaciteta.

Prema podacima HGK prošle smo godine izvezli pšenice u vrijednosti od oko 60 milijuna eura, dok je izvezeno i brašna u količini od 20.000 do 25.000 tona ili vrijednosti od gotovo 6 milijuna eura.

Ovogodišnji ured pšenice bit će dobar i okruženju. Tako bi prema prvi procjenama susjedna Srbija trebala imati od 3,3 milijuna tona, od čega će 1,7 milijuna tona ići u izvoz. U Rumunjskoj se očekuje proizvodnja između šesti i osam milijuna tona, Mađarska očekuje između četiri i pet milijuna tona, a Bugarska oko četiri milijuna tona.

Brojke:

850.000 tona očekuje se da će biti proizvodnja pšenice ove godine

1,10 kuna mogla bi biti otkupna cijena po kilogramu

350.000 do 400.000 tona tržišne potrebe za pšenicom u Hrvatskoj

142 tisuća hektara ili 44,9 posto više zasijano prošle jeseni u RH

60 milijuna eura izvoz pšenice iz Hrvatske u prošloj godini

3,3 milijuna tona očekivani urod pšenice u Srbiji

Između šesti i osam milijuna tona pšenice imat će Rumunjska

Mađarska očekuje između četiri i pet milijuna tona

Bugarska oko četiri milijuna tona

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje