IZVOZ RASTE

Impresivan rast izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda EU

Agrovijesti
Vinocom 2017. Fotografija: Robert Anić/PIXSELL
Što se tiče tržišta, tržišta SAD-a, Rusije i Azije ostaju najdinamičnija za rast EU poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Vrijednost izvoza poljoprivrednih prehrambenih proizvoda u EU porasla je za 1 milijardu eura između studenog 2016. i studenog 2017. do 12.7 milijardi eura, navodi se u najnovijem mjesečnom izvješću Europske komisije. S mjesečnim uvozom od oko 10 milijardi eura, mjesečna bilanca poljoprivrednih prehrambenih proizvoda ostaje oko 2,7 milijardi eura.

Vino je u studenom zabilježilo najveći rast izvoza u odnosu na isto razdoblje prošle godine, povećavši se za 125 milijuna eura; izvoz šećera porastao je za 79 milijuna eura u odnosu na studeni 2016. dok je izvoz alkohola i likera porastao za 71 milijun eura.

Nasuprot tome, izvoz pšenice i ostalih žitarica u EU imao je najveći pad, za čak 29% (ili 1,7 milijardi eura). Izvoz svinjskog mesa također je imao dramatičan godišnji pad od 9% ili 47 milijuna eura.

Što se tiče tržišta, tržišta SAD-a, Rusije i Azije ostaju najdinamičnija za rast EU poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Prodaja u SAD porasla je za 7% (ili 1,5 milijardi eura), dok je u Rusiji porasla za 17% (za 0,9 milijardi eura). Što se tiče azijskih tržišta, izvoz u Kinu povećao se za 6% (dodatnih 0,7 milijardi eura), Japanu za 12% (0,7 milijardi eura) i Koreji za 17% (0,4 milijardi eura).

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje