Proizvodnja traktora

Indijska kompanija "Tafe" kupila srpski IMT

Agrovijesti
Ljubitelji starih traktora u Austriji Fotografija: YouTube screenshot
IMT je prodan indijskom proizvođaču traktora "Tafe" za 66,8 milijuna dinara. Tafe je deo Amalgations Group koja ima godišnji promet od 2,5 milijardi dolara, treći je po veličini proizvođač traktora na svijetu i bio je povezan sa IMT - om više desetina godina. IMT je u stečaju od 2015. godine kada je ta tvornica imala dug od 186 milijuna eura i zapošljavala 360 radnika. Inače, IMT je krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća proizvodila godišnje čak 40.000 traktora, dok je pred samo gašenje proizvodnje iznosila samo 600.

Industrija mašina i traktora Beograd (IMT) ponuđena je na prodaju, javno nadmetanje bilo je zakazano za 2. travnja, a upravo od danas se zna i njen novi vlasnik - IMT je prodan indijskom proizvođaču traktora "Tafe" za 66,8 milijuna dinara, javili su mediji.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je još 30. rujna 2017. godine da je za IMT zaintresirana indijska kompanija "Tafe", a ona je bila i jedini prijavljeni ponuđač na javnom nadmetanju.

Kako je najavljeno, kupoprodajni ugovor će biti potpisan u roku od tri dana, a predstavnici kompanije "Tafe", rekli su novinarima da bi prvi traktor mogao biti proizveden u roku od 12 mjeseci, te da će najverovatnije nositi ime "IMT".

Kompanija "Tafe" je kupovinom stekla pravo na intelektualno vlasništvo IMT-a koja uključuje brend, nacrte dizajna i autorska prava kao i nekretnine u Jarkovcu. Zamjenik direktora Tafe za europsko tržiste rekao je novinarima da Tafe koristi tehnologiju ferguson koju ima i IMT od 1957. godine. Namjera je da se oživi brend uz ferguson tehnologiju i kooperante u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji kako bi što veći dio traktora bio proizveden, a ne samo sklopljen u Srbiji.

Naveo je kako dugoročno planiraju da kompanija dostigne 50 posto domaćeg udjela u proizvodu, a postoje i planovi za širenje tržišta u Rusiju i druge zemlje sa kojima Srbija ima strateške ugovore. Prema njegovim riječima, cilj je da u prvih pet godina proizvodnja skoči na oko 5.000 traktora, koji će biti namenjeni za srpsko tržiste, a kasnije će se razmišljati o proširenju na tržišta bivših jugoslavenskih republika, Poljske i eventualno Mađarske i Rumunjske.

Za sada se ne zna gdje će biti smještena proizvodnja, odnosno nova zgrada IMT, ali su novi vlasnici naglasili kako ona neće biti u Beogradu. Kao jedan od potencijalnih objekata navodi se Jarkovac, ali se dodaje da to "neće biti jedini izgrađeni objekt u Srbiji". Osim toga, "Tafe" pregovara o suradnji sa dvije ili tri domaće tvrtke.

Tafe je dio Amalgations Group koja ima godišnji promet od 2,5 milijardi dolara, treći je po veličini proizvođač traktora na svijetu i bio je povezan sa IMT - om više desetina godina. IMT je u stečaju od 2015. godine kada je ta tvornica imala dug od 186 milijuna eura i zapošljavala 360 radnika. Inače, IMT je krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća proizvodila godišnje čak 40.000 traktora, dok je pred samo gašenje proizvodnje iznosila samo 600.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje