Konditorska industrija

Industrija čokolade uništava šume na zapadu Afrike

Agrovijesti
Kakao Fotografija: Pixabay
Oko 70% svjetskog kakaao proizvodi oko dva milijuna poljoprivrednika u pojasu od Sijera Leonea do Kameruna, ali su Obala Bjelokosti i Gana dva najveća svjetska proizvođača, dok su istodobono i najveće žrtve deforestacije.

Svjetska industrija čokolade kriva je za katastrofalno uništavanje prašuma u zapadnoj Africi, gdje se šume krče radi proizvodnje kakaa.

Trgovci koji prodaju kakao Marsu, Nestleu, Mondelezu i drugim velikim kompanijama kupuju proizvode nelegalno uzgojene u zaštićenim područjima Obale Bjelokosti gdje su površine pod prašumama smanjene za više od 80% od 1960. godine.

Nelegalni kakao se u lancu opskrbe miješa s "čistim" zrnima, što znači da bi Mars čokoladice ili Milka čokolade mogle sadržavati "prljavi" kakao, budući da više od 40% kakaa u svijetu dolazi iz Obale Bjelokosti, navodi britanski Guardian.

U tekstu se navodi kako su novinari lista putovali Obalom Bjelokosti i zabilježili krčenje prašuma radi plantaža kakaa - sela i poljoprivrednici su zauzeli nacionalne parkove koji bi trebali biti zaštićeni, dok dužnosnici zaduženi za očuvanje okoliša primaju mito da ne kontroliraju opsrkbu kompanija koje ne interesira podrijetlo kakaao.

U zahtjevu Guardiana za komentar, Mars, Mondelez i Nestle, kao i trgovci Cargill i  Barry Callebaut, nisu negirali optužbe kako je kakao zasađen sa obešumljenih površina prošao kroz njihov lanac opskrbe, mada svi navode kako rade naporno da u njihovim proizvodima ne bude "prljavog" kakaa.

Oko 70% svjetskog kakaao proizvodi oko dva milijuna poljoprivrednika u pojasu od Sijera Leonea do Kameruna, ali su Obala Bjelokosti i Gana dva najveća svjetska proizvođača, dok su istodobono i najveće žrtve deforestacije.

Obala Bjelokosti najbrže među afričkim zemljama gubi šumske površine - sada je manje od 4% zemlje pod prašumom, dok je nekada bila četvrtina.

Sve veća potražnja u svijetu za čokoladom znači da, ako se ništa ne poduzme do 2030. više neće biti šume u Obali Bjelokosti navela je ekološka organizacija Moćna Zemlja (Mighty Earth) koja je 13. rujna objavila istragu o krčenju šuma zbog čokolade.

Znanstvenici kažu kako je kakao čudovište koje će samo sebe uništiti. Poljoprivrednicima će na kraju nedostajati drveće koje sijeku i spaljuju, budući da njihova sijenka štiti biljke kakaa tijekom sušnih sezona, koje postaju sve intenzivnije zbog krčenja šuma.

Velike kompanije su navele kako su svjesne problema deforestacije radi proizvodnje kakaa i kažu da su se posvetile rješavanju problema.

Predstavnik Marsa je rekao kako ta kompanije želi "pronaći najbolji načina da se okonča krčenje i uništavanje šuma u globalnom lancu opsrkbe kakaom", ali i dodao da je održivi kakao preveliki izazov za svaku kompaniju pojedinačno, zbog čega se Mars udružuje s ostalima u industriji kako bi se riješio problem.

Nestle je naveo da se "protivi uništavanju prašuma širom svijeta", jer smatra da je to jedan od najvećih ekoloških izazova s kojim se svijet suočava.

Predstavnica Mondeleza, koji između ostalog pravi Milku, rekla je da ta kompanija aktivno radi na sprječavanju deforestacije.

Kompanija Harshey navela je da joj je cilj da do 2020. koristi 100% održivi kakao, dok je trgovačka kompanija Bari Kalbo navele da im je cilj da do 2025. prodaje samo kakao koji nije s obešumljenih površina.

 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje