Kvaliteta hrane

Industrija traži od EK da harmonizira propise o hrani za sportaše

Agrovijesti
Deklaracija, tablice, prehrana Fotografija: Thinkstock
Udruženja trgovaca hranom za sportaše pozvala su u zajedničkoj inicijativi Europsku komisiju da izmijeni propise o hrani EU i donese harmonizirana pravila kojima će se regulirati njihovi proizvodi i osigurati pravilna upotreba i isti tretman proizvoda u svim članicama

Industrija hrane za sportaše smatra da različitost nacionalnih propisa ili interpretacija toga kako hrana za sportaše treba biti regulirana ugrožava funkcioniranje jedinstvenog tržišta EU.
 
Europska komisija je 2016. usvojila izvješće o hrani za sportaše svjesna signala da sport postaje "mainstream" u populaciji.
 
"Shodno tome, ljudi koji se bave sportom teško da su posebna, ranjiva skupina potrošača, prije su ciljna skupina unutar opće populacije koja je adekvatno zaštićena horizontalnim zakonodavstvom", navodi se u izvješću i dodaje da se takvim proizvodima sve više cilja na opću populaciju.
 
Dalje se navodi da horizontalni propisi o hrani na razini EU pružaju nužnu zaštitu kada je riječ o sigurnosti hrane, njenom sastavu, informacijama za potrošače i pravnoj sigurnosti.
 
Međutim, ocjenjuju u četiri udruženja koja su pokrenula inicijativu, važeći okvir ne daje potrošačima sigurnost oko adekvatne upotrebu te hrane dok različite interpretacije propisa o hrani EU na nacionalnoj razini "podižu barijere u trgovini (hranom za sportaše) između članica".
 
Industrija zapravo smatra da diverzitet nacionalnih propisa ili interpretacija toga kako hrana za sportaše treba biti regulirana ugrožava funkcioniranje jedinstvenog tržišta EU.
 
"Tako se stvara dodatno opterećenje i ometaju inovacije u tvrtkama", navodi se u zajedničkom dokumentu i dodaje da je posljedica to da potrošačima u svim članicama nisu dostupni isti ili ekvivalentni proizvodi.
 
U izvješću EK se navodi da hrana za sportaše može imati neke specifičnosti koje EK mora uzeti u obzir u provođenju horizontalnih pravila kako bi se prevazišli problemi.
 
Udruženja trgovaca hranom za sportaše ističu da do sada "takve mjere nisu poduzete".
 
Predsjednik Udruženja za posebne vrste prehrane (sne) Roger Clarke kaže da je hrana za sportaše posebno formulirana kako bi zadovoljavala nutritivne potrebe za vrijeme fizičkog vježbanja i oporavka nakon vježbanja.
 
Clark smatra da bez harmonizirane regulatorne osnove "potrošačima neće biti dostupne informacije koje su im potrebne kako bi adekvatno i sigurno koristili hranu za sportaše".
 
Glasnogovornik Komisije je za EurActiv.com rekao da propisi EU omogućuju članicama da u područjima u kojima nisu harmonizirani propisi na razini EU usvoje propise na nacionalnoj razini uz pretpostavku da su te mjere kompatibilne s pravilima EU o slobodnoj cirkulaciji robe.
 
"Te mjere moraju biti opravdane i razmjerne cilju ... Komisija mora biti obaviještena o njima i da ocijeni njihovu usklađenost s propisima EU", rekao je dužnosnik Unije. Kako je dodao, u izvještaju je pojašnjeno da je Povjerenstvo, ako se mjere usvoje na nacionalnoj razini, spremna ih razmotri u odnosu na važeće propise.
 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje