Sjetva

Inspekcija u Srbiji otkrila GMO soju na oko 10,2 hektara zemljišta

Agrovijesti
Soja Fotografija: Thinkstock
Fitosanitarna inspekcija, ove je godine, otkrila GMO soju na oko 10,2 hektara obradivog zemljišta. Ilegalni zasadi pronađeni su na području Mačve i Srema, prenose Večernje novosti.

Poljoprivrednici u Srbiji ne prestaju kršiti zakone i pravilinke te povremeno posežu za uzgojem genetski modificirane soje, iako su ovi usjevi u Srbiji strogo zabranjeni.

Srpska fitosanitarna inspekcija, ove je godine, otkrila GMO soju na oko 10,2 hektara obradivog zemljišta. Ilegalni zasadi pronađeni su na području Mačve i Srema, prenose Večernje novosti.

"Test-trakama ispitano je oko 1.100 parcela, a tamo gdje su rezultati bili pozitivni, uzeti su uzorci za laboratorijsko ispitivanje", kažu u Fitosanitarnoj inspekciji. Od 11 uzoraka, koji su poslani na ispitivanje, kod svih je potvrđena genetska modifikacija. Protiv vlasnika parcela, na kojima se nalazila GMO soja, podnijete su prekršajne prijave nadležnim sudovima, a donijete su i rješenja o uništavanju usjeva. 

Kako su za Večernje novosti rekli u u Fitosanitarnoj inspekciji, usjevi soje uništavaju se dok je u fazi zelene mase, tanjuranjem ili tarupiranjem na parceli. Time je onemogućen daljnji rast i širenje na druge oranice. Tako se spriječava i mogućnost da se dalje širi i umnožava. 

Svake godine, inspekcija pronađe dio površina koje su zasijane sjemenom genetski modificirane soje. Stručnjaci smatraju kako dobar dio ostane neotkriven i završi na stočnim tržnicama kao hrana za životinje.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje