Udruga Krupan list

'Interesi krupnog kapitala neće razjediniti hrvatske proizvođače duhana'

Agrovijesti
Fotografija:
Virovitička udruga proizvođača duhana 'Krupan list' oglasila se priopćenjem o BAT-ovom mogućem napuštanju Hrvatske te najavi hitnog sastanka dijela kooperanata s premijerom Plenkovićem.

Na temu mogućeg zatvaranja tvornice duhana u Kanfanaru te hitnog sastanka s premijerom kojeg traže proizvođači duhana oglasila se priopćenjem udruga hrvatskih proizvođača duhana 'Krupan list' iz Virovitice.

"Ovih smo dana svjedoci ogromnom medijskom pritisku na Vladu Republike Hrvatske koji je režirala kompanija British American tobacco u vezi zatvaranje  tvornice  duhana  u  Kanfanaru. Stvari su otišle toliko daleko da su u svoju medijsku kampanju upleli i  proizvođače duhana", stoji u priopćenju koje potpisuje Željko Aragović, predsjednik Udruge Krupan list.  

Dva ugovora

"Informacije koje dolaze s terena u Udrugu govore da je dio proizvođača potpisalo nešto, ali ne znaju što, dio njih kaže da im je rečeno da ima veze sa isplatom državnih poticaja. Treći pak tvrde da nisu potpisali ništa, no njihov potpis postoji, što znači da ga je  upisao netko drugi. Zanimljivo, svi takozvani potpisnici kooperanti su tvrtke Hrvatski duhani koja posluje u sustavu BAT-a. Još zanimljivije, potpise su po selima organizirali i sproveli djelatnici Hrvatskih duhana", tvrdi u ime udruge Aragović te postavlja pitanje zašto je BAT organizirao  potpise te kakva  je uloga proizvođača duhana u kampanji BAT-a za pregovore s Vladom oko opstanka tvornice u Kanfanaru. 

"Moramo napomenuti da proizvođači duhana nisu prodali TDR  BAT-u 2015. niti sudjelovali u prodaji. Nisu ni birali da BAT dođe na hrvatsko  tržište, već im je to nametnuto, a ne odlučuju  ni o tome hoće li BAT napustiti Hrvatsku, što je isključivo odluka uprave BAT-a. Jedini interes proizvođača duhana je proizvodnja duhana i da od te proizvodnje mogu živjeti oni i njihove  obitelji. Temelj s kim će proizvoditi je ponuđeni ugovor o proizvodnji", piše dalje u priopćenju, a Udruga kaže da BAT treba odlučiti treba li mu hrvatska proizvodnja duhana ili ne te ako je odgovor potvrdan, da ponude novi ugovor za 2021.  O uvjetima tog ugovora, ističu, ne odlučuje Vlada, već isključivo BAT i to je prava adresa na koju se moraju obratiti kooperanti Hrvatskih duhana s prikupljenim  potpisima.

Na hrvatskom se tržištu, piše dalje Aragović, nude dva ugovora o proizvodnji duhana, spomenuti Hrvatski duhani koji su BAT-ovi te Agroduhan Slatina. Ugovori su slični i nude podjednake uvjete, no razlika je u tome što su u Agroduhanu kvalitetniji duhani više plaćeni. 

Tvornica u Virovitici

"Postavlja se pitanje kako 140 kooperanata tvrtke Agroduhan nema problem s ugovaranjem proizvodnje za 2021. , a uvjeti se ugovaranja usklađuju ovih dana te siječnju i veljači 2021. Iz svega izrečenog, jasno je da BAT manipulira s proizvođačima duhana je ih želi uvući u pregovore s Vladom RH i time si dati na težini i razjediniti ih kako bi manipulacija bila efikasnija što se ovih dana moglo vidjeti i iz medija te izjava jednog ili dvojice  proizvođača", smatraju u Udruzi Krupan list koja se pita zašto baš sada BAT sakuplja potpise i šalje ih premijeru.  

"Razlog je vrlo jasan. Naime, ovih dana u  lokalnim medijima u Virovitičko-podravskoj  županiji visoki su politički dužnosnici obavijestili javnost o donošenju odluke o gradnji pogona za izradu duhanskih proizvoda na području Virovitice. Logičan je to potez jer  BAT već mjesecima manipulira javnošću oko napuštanja Hrvatske. Virovitičko - podravska županija, u kojoj je smješteno 90% hrvatske proizvodnje duhana i 100% pogona za preradu. Sve to završi u izvozu i premašuje vrijednost od 200 milijuna kuna godišnje. Izgradnjom pogona za izradu duhanskih proizvoda dodana se vrijednost penje na 7,5 milijardi kuna. Takav bi pogon dugoročno mogao imati pozitivan učinak na cjelokupno gospodarstvo županije", otkriva Udruga koja smatra da ovakve ekshibicije s proizvođačima i premijerom mogu biti kontraproduktivne za sve. 

"Vlada RH pomaže opstojnost proizvodnje duhana na godišnjoj razini s 42 milijuna kuna te sredstvima iz mjere 17.1 Ruralnog razvoja za pomoć pri osiguranju usjeva u iznosu od cca 10 milijuna kuna i nekim drugim mjerama. Tako da prozivanje Vlade RH od dijela kooperanata Hrvatskih duhana nije argumentirana i poslana je na krivu adresu", smatra virovitička udruga koja osuđuje svaki 'oblik manipulacija napaćenim hrvatskim poljoprivrednikom'. 

"Nikakvi interesi krupnog kapitala neće razjediniti hrvatske proizvođače duhana u njihovoj borbi za opstanak i napredak u proizvodnji duhana. BAT će otići iz Hrvatske, a mi proizvođači moramo ostati i dalje živjeti i boriti se za svoje interese", zaključuju u priopćenju te naglašavaju da su o svojim stavovima obavijestili i premijera Plenkovića.