Mostarska vinarija

Investitori iz Dubaija za 4,2 milijuna konvertibilnih maraka kupili Hepok

Agrovijesti
Vinarija Hepok Fotografija: Ivan Kaleb/Pixell Pogledajte galeriju
Investitori iz Dubaija kupili su 94,8 posto dionica mostarske vinarije "Hepok" putem vanburzovne transkacije.

Tako je novi vlasnik mostarskog "Hepoka" postalo društvo za ulaganje u poljoprivredu "Zeraa Agriculture Investment" d.o.o. Sarajevo. Ukupna vrijednost transkacije iznosila je 4,2 milijuna KM, a prethodni vlasnici "Hepoka" bila je grupa "Amko komerc" (69,2 posto vlasništva) i "Vino Župa" (25,5 posto vlasništva).

skupina ulagača "Amko Komerc" i "Vino Župa" iz Aleksandrovca su 2008. godine za 2,74 milijuna KM kupili tada posrnuli Hepok te se obvezali da će investirati još 21,6 milijuna KM u kompaniju. Oni ne samo da su ispunili preuzete obveze nego su i premašili iznos ugovorenih ulaganja.

"Hepok" je vlasnik vinograda na kojem je u proteklom razdoblju kultivirano oko 550 ha površine, od kojih je vinograd Željuša poznat kao najveći vinograd u BiH, ali i šire, na kojem je kultivirano j oko 400 ha novih nasada. Osim spomenutog, "Hepokovo" bogatstvo vinovom lozom čini još jedan vinograd u blizini naselja Blagaj, a to je Vinograd Kosor, ukupne površine od 100 ha.

"Zeraa Agriculture Investment" je kompanija čiju su vlasnici iz Dubaija, a njihova prva akviziacija u BiH bio je brčanski Bosnaplod koji su za 6 milijuna KM kupili 2015. godine.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje