Tako to rade Irci!

Irska će ove godine izvesti 100.000 grla stoke više i približiti se cifri od gotovo 300.000 komada

Agrovijesti
Stoka, goveda, krave Fotografija: Pixabay
Prethodne godine izvezli su 187.000 goveda, a ove planiraju taj broj udvostruče. Najveći kupci su im Turska, EU i sjeverna Afrika.

Tijekom siječnja obično se analizraju rezultati iz prethodne godine i prave planovi za mjesece koji dolaze. Prvi rezultati koji se odnose na izvoz živih životinja iz Republike Irske samo potvrđuju superiornost agrarnog sektora.

Irski farmeri su prezadovoljni postignutim rezultatima, jer je u prethodnoj godini izvoz premašio 187.000 grla. Najveći kupci životinja koje potječu iz ove države su Turska, EU i Sjeverna Afrika.

Republika Irska, sa svojih 4,8 milijuna stanovnika i površinom od oko 70.000 kvadratnih kilometara, iz godine u godinu privlači pažnju velikih poljoprivreda širom svijeta, prije svega zbog izuzetne efikasnosti u proizvodnji hrane.

Iza uspjeha, koji je očigledan u svim sektorima poljoprivrede, stoje odlično organizirana udruženja farmera. Napredna tehnologija i sustav stalnog obrazovanja proizvođača hrane samo upotpunjuju gotovo savršenu sliku agrarne industrije Irske. Uloga državnih organa je da osigura uvjete za izvoz domaćih proizvoda i garantira za njihovu kvalitetu i sigurnost.

Planovi za izvoz živih životinja u 2018. su veliki, jer očekuje se da će Irska izvesti za 100.000 grla više nego u prethodnoj godini i približiti se cifri od gotovo 300.000 izvezenih grla.

Optimizam nije bez temelja, jer su tijekom 2017. značajno poboljšani transportni kapaciteti i logistika u irskim lukama. Osim toga, samo Turska je najavila kupovinu 100.000 krava i junadi za tov i klanje u 2018. godini. Turski dužnosnici su tek nedavno "otkrili" Irsku kao izvor kvalitetnih životinja i genetskog materijala (sjemena bikova).

Treba očekivati da će i u idućim mjesecima Irska zabilježiti rast izvoza živih životinja, ali i mesa. Prošla godina je zapravo bila rekordna i za izvoznike mesa, jer su uspjeli plasirati robu u vrijednosti od 3,8 milijardi eura.

Irska je odličan primjer kako se dobrom organizacijom, kvalitetom proizvoda i znanjem osvajaju inozemna tržišta i osigurava dohodak koji garantira budućnost poljoprivrednicima ove zemlje.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje