Brexit

Irska najavljuje "značajnu" pomoć za poljoprivrednike u slučaju nereguliranog brexita

Agrovijesti
Brexit Fotografija: Thinkstock
Carine utvrđene prema propisima Svjetske trgovinske organizacije (WTO) prouzročile bi irskim stočarima izravne troškove u visini 800 milijuna eura godišnje, procjenjuju u Irskom udruženju poljoprivrednika.

Irski ministar poljoprivrede Michael Creed obećao je poljoprivrednicima "značajnu" pomoć ako pretrpe gubitke zbog britanskih carina povezanih s nereguliranim brexitom.

Carine utvrđene prema propisima Svjetske trgovinske organizacije (WTO) prouzročile bi irskim stočarima izravne troškove u visini 800 milijuna eura godišnje, procjenjuju u Irskom udruženju poljoprivrednika.

Posljedice po stočarski sektor, vrijedan tri milijarde eura, bile bi katastrofalne i mnogi bi stočari bili prisiljeni staviti ključ u bravu, upozoravaju.

Stočari su najosjetljiviji na nove carine, budući da polovinu proizvoda izvoze u Veliku Britaniju.

Vlada će nastojati pomoći intervencijama i bespovratnom pomoći, kazao je irski ministar poljoprivrede u razgovoru za Reuters.

Dublin bi također po Creedu mogao tražiti pomoć pri skladištenju proizvoda, što bi značilo da bi Europska komisija pokrivala troškove skladištenja na razdoblje od tri do šest mjeseci.

Tom se mjerom na razini EU-a obično uravnotežuje sezonski uvjetovan raskorak između ponude i potražnje.

Irska će po riječima ministra poljoprivrede tražiti od Europske komisije i izvanrednu pomoć na temelju propisa o Organizaciji zajedničkog tržišta u sektoru poljoprivrednih proizvoda.

"Jako smo zadovoljni što Komisija uviđa potrebu za takvom pomoći i imamo značajan paket (mjera)", izjavio je irski ministar.

"Pobrinuli smo se također za mogućnost intervencije iz proračuna", naglasio je.

Irska će tražiti financijsku pomoć EU-a na temelju presedana koji je uspostavljen izvanrednom pomoći baltičkim državama i Finskoj nakon ruske zabrane uvoza hrane iz EU-a 2014. godine, pojasnio je.

Moskva je zabranila uvoz hrane iz EU-a nakon europskih sankcija Rusiji zbog pripajanja Krima.

Dublin će po Creedovim riječima objasniti Bruxellesu da će potpora stočarima ograničiti mogući nepovoljan utjecaj carina na druge europske zemlje.

"U protivnom bismo nastojali plasirati 300 tisuća tona govedine na druga tržišta u Europskoj uniji", istaknuo je.

Upozorio je ipak da pripremama i intervencijama nije moguće u potpunosti eliminirati negativne posljedice nereguliranog brexita.

"Posljedica će biti, na planu troškova, radnih mjesta, poslovnih rezultata. To je tragična realnost brexita, kakav god on na kraju bio", zaključio je.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje