Istraživanje i razvoj

Iskorak kutinske Petrokemije u svijet znanosti i novih tehnologija

Agrovijesti
Petrokemija d.d. Kutina Fotografija: Nikola Ćutuk/PIXSELL
Suradnja s tom visokoobrazovnom ustanovom postojala je i ranije, ali će se sada proširiti na konkretne programe. Takva suradnja, kako su prilikom potpisivanja ugovora naglasili predsjednik Uprave Petrokemije Davor Žmegač i dekan FKIT-a Tomislav Bolanča, od zajedničkog je interesa.

Kao novi iskorak u postupku stabilizacije i restrukturiranja kutinske Petrokemije, iz koje ističu da posebnu pozornost posvećuju ljudskim potencijalima te primjeni novih znanja i tehnologija u proizvodnji, u četvrtak je potpisan sporazum o suradnji između te kompanije i zagrebačkog Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije.

 Suradnja s tom visokoobrazovnom ustanovom postojala je i ranije, ali će se sada proširiti na konkretne programe. Takva suradnja, kako su prilikom potpisivanja ugovora naglasili predsjednik Uprave Petrokemije Davor Žmegač i dekan FKIT-a Tomislav Bolanča, od zajedničkog je interesa.

 Na taj će se način, rečeno je, omogućiti primjena novih znanja u operativnim i znanstvenim procesima fakulteta, razmjena studenata, organizacija stručne prakse, otvaranje pogona Petrokemije za istraživanje i razvoj, suradnja u izradi diplomskih i znanstvenih radova nužnih u razvoju proizvoda, proizvodnje i efikasnosti poslovanja Petrokemije, te zajednički rad na razvoju novih proizvoda. 

Suradnja Petrokemije i FKIT-a znači i zajednički nastup na europskim projektima

 Žmegač je najavio da će ta suradnja omogućiti i zajednički nastup na europskim projektima istraživanja i razvoja, što je za kutinsku Petrokemiju pitanje opstanka. Član Uprave Petrokemije Željko Marić nadovezao se kako je pred Petrokemijom mnogo posla, ponajprije u modernizaciji tehnologije, pri čemu je suradnja s fakultetom dragocjena. 

 Zadovoljstvo spremnošću na suradnju izrazio je i dekan FKIT-a Tomislav Bolanča, posebice u smislu ispunjavanja temeljne misije ekonomske zajednice u kojoj je uz znanost i nastavu vrlo važna i suradnja s gospodarstvom.

 "Iako su uspješni projekti u Hrvatskoj uglavnom vezani uz manje sustave, jer je to lakše ostvariti, mi smo se spremno upustili u suradnju s jednim velikim sustavom. Takvi sustavi nisu važni samo za gospodarstvo, nego i za cjelokupnu mikro i makro društvenu zajednicu, što je također naša misija. Tu je mnogo izazova, ali treba napomenuti da su naši studenti izgradili ovu tvornicu, mnogi su u njoj radili ili još rade, dugo surađujemo, a sada se ta suradnja konkretizira. Vjerujem u uspješnu suradnju koju postupno prenosimo na veće sustave", rekao je Bolanča. 

Konferencija "100 Years of Industrial Ammonia Syinthesis - Recent Advances" 30. svibnja u Kutini 

 Kao prvi zajednički projekt Petrokemije i FKIT-a najavljena je međunarodna znanstveno-stručna konferencija "100 Years of Industrial Ammonia Syinthesis - Recent Advances", koja će se u povodu 100. obljetnice industrijske sinteze amonijaka u Njemačkoj, te 50. obljetnice sinteze u Petrokemiji, 30. svibnja održati u Kutini. Na tom će skupu kutinski stručnjaci imati prilike razgovarati i razmijeniti iskustva s vodećim autoritetima u toj oblasti.

 Prodekan FKIT-a Ante Jukić je podsjetio kako je upravo prvi studij kemije u nas utemeljen 1919. godine, pa će se znanstvenim skupom ujedno obilježiti i ta obljetnica. Predložio je da bi međunarodna konferencija trebala postati tradicionalna.

 Kao partner, u projekt se uključio i Grad Kutina čiji je gradonačelnik Zlatko Babić naglasio da je upravo Kutina pravo mjesto za takav važan skup. Na pitanje novinara u kojoj je fazi postupak restrukturiranja kompanije nakon promjene vlasništva, Žmegač je rekao kako se radi na promjeni nacrta rada Petrokemije, odnosno promjeni proizvodnog programa.

Petrokemijine proizvode uskladiti s novim poljoprivrednim tehnologijama 

 "Postojeći proizvodi moraju dobiti novu kvalitetu, odnosno, moramo ih uskladiti s novim poljoprivrednim tehnologijama, ali moramo doći i do strateškog smjera što još možemo proizvoditi osim sadašnjem proizvodnog programa. Razmišljamo kako s postojećim znanjem i tehnologijom možemo usvojiti nove proizvode koji će imati dodanu vrijednost, koja će biti vlasnicima ekonomski isplativa", poručio je.

 Za to su, istaknuo je, potrebna nova znanja i iskustva, što FKIT i ima. Planira se, dodaje, razviti i suradnju s nekim kompanijama kao strateške odluke, a nakon stabilizacije poslovanja pripremit će se 'setup' tvornice koje moraju dati odgovor na održivost poslovanja Petrokemije u budućnosti.

 Najavio je da će se stabilizacija poslovanja provesti tijekom ove i iduće godine, a tijekom 2020. godine izrađen detaljni plan strateškog razvoja. Žmegač je napomenuo da je kompanija dugo bila u krizi te da složeni proces restrukturiranja treba raditi pažljivo. Naglasio je da održivost kompanije još nije osigurana, ali postoje naznake da se to uskoro ostvari, iako će u tom postupku "biti uspona i padova".

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje