zaštita proizvoda

Istarski maslinari nezainteresirani za suradnju

Agrovijesti
Maslinovo ulje Fotografija: Thinkstock
Najvažnija vijest s nedavne redovne skupštine Klastera Istarskih maslinara je da se procedura zajedničke hrvatsko-slovenske zaštite ekstradjevičanskog maslinovog ulja Istra primiče kraju.

Kako je izvijestila Blanka Pulić Sinčić iz županijskog Odjela za poljoprivredu, istekao je tromjesečni rok za prigovore na prijedlog ove zaštite i sada se čeka informacija iz tijela Europske komisije je li neki prigovor podnijet, ili će se rješenje o zaštiti objaviti u službenom glasilu Europske unije.

Očekivana važna vijest sa ove skupštine nije se dogodila. Naime, planirano je bilo među članovima Klastera istarskih maslinara, a ima ih četrdesetak, motivirati njih barem sedam, koliko je zakonski minimum, kao osnivača buduće proizvođačke organizacije. To zasad nije uspjelo, jer se svega petnaestak maslinara odazvalo skupštini, a izjave je potpisalo samo njih šest.

Stoga je županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan inicirao da se hitno, u roku od najviše desetak dana, obavijeste svi članovi Klastera, kao i maslinari koji nisu u Klasteru, i od njih zatraži mišljenje (koje, ako je pozitivno, treba potkrijepiti pismenom izjavom i potrebnim podacima) žele li biti među osnivačima proizvođačke organizacije odnosno pridružiti se pokretanju procedure njena osnivanja.

Procedura je naime malo složenija: najprije minimalno sedam osnivača mora osnovati zadrugu, i ta zadruga zatim mora od Ministarstva poljoprivrede dobitistatus proizvođačke organizacije ukoliko svi oni zajedno imaju najmanje 150 hektara maslinika, ukupnu godišnju proizvodnju od barem 50 tona maslina, te utrživu proizvodnju u zajedničkoj vrijednosti od minimalno tri milijuna kuna.

O pretvaranju Klastera istarskih maslinara u proizvođačku organizaciju razgovarase već nekoliko godina. Iako su se mnoge nepoznanice kroz minule mjesece razjašnjavale, još ih je ostalo. Maslinare najprije brine trošak održavanja zajedničkog pogona zadruge odnosno proizvođačke organizacije, no rješenje za to je namjenski natječaj Ministarstva poljoprivrede kojim se nudi stopostotno pokrivanje svih administrativnih troškova rada proizvođačke organizacije sa 100.000 eura godišnje kroz prvih pet godina njenog postojanja.

Takav je natječaj upravo otvoren, a rok za prijavu ističe 28. veljače, i zato istarski maslinari imaju doista malo vremena da preustrojem u proizvođačku organizaciju stvore preduvjet da se uopće mogu javiti na ovaj natječaj. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje