PAD PRODAJE VEĆI OD 90%

Istarski vinari: Morat ćemo hibernirati do iduće sezone

Agrovijesti
Fotografija:
Kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa teško je pogodila istarske vinare, koji uz zatvorene ugostiteljske objekte i bez turističkih dolazaka bilježe enorman pad prodaje

Prema posljednjim podacima Turitičke zajednice Istarske županije, u Istri je od početka godine do 20. svibnja bilo 80% manje noćenja nego lani. Ovo smanjenje u broju noćenja uzrokovano pandemijom koronavirusa dovelo je do ogromnih gubitaka istarskih vinara, koji su čvrsto vezani uz turističku industriju. 

Pad prodaje vina u Istri veći je od 90%, a kriza će se u punom zamahu tek odraziti na njihovo poslovanje, predviđaju.  

„Tek će se odraziti, tek smo krenuli. Odrazit će se na sve, i vina i ulje, i sve ostale proizvode. Ono što je prošlo je prošlo i ne može se nadoknaditi, a opseg u kojem će ljudi doći bit će smanjen i sukladno tome neće biti ni takve potrošnje. Vidjet ćemo na kraju sezone koliko toga će ostati i onda ćemo odlučiti i čekati sljedeću godinu”, kaže obitelj Dobravac iz Rovinja, koja je ove godine prodala 95% manje vina nego u istom razdoblju prošle godine. 

„Nama je vino izašlo iz kuće, ali nije naplaćeno. Ono će biti naplaćeno tek kad ga potroše, a pitanje je kad će ga oni potrošiti. Ono što je trebalo biti potrošeno za Uskrs i možda u petom mjesecu, sad će biti potrošeno tek u osmom ili devetom, a pitanje je i kad će doći nove narudžbe”, ističu višestrukost problematike koja ih je zadesila. 

Kao odgovor na krizu, neki istarski vinari se spremaju na razdoblje štednje. Primjer je Anđelo Brčić, vinar iz Nove Vasi koji ima vinograd od osam hektara i bavi se uzgojem vinove loze 33 godine. 

„Mi iz svoje kože nećemo ići, moramo prihvatiti da je tako. Samo, velike su štete. Kako bude za druge, tako će biti za nas. Morat ćemo štedjeti da ostanemo živi”, kaže Brčić.

„Najveći problem je što će vino ostati u podrumu. Kad najesen dođe novi urod, nećemo ga imati kamo staviti. Sjetite se što sam Vam danas rekao, ljudi će vaditi loze. Već je to i nekada bilo u Slavoniji. Nisu ljudi mogli prodati, bili su gladni, druge godine nisu imali akumulaciju da rade oko loze, znači – vadi”, upozorava. 

Ipak, sve će se to riješiti ako bude zdravlja jer ono je ipak najvažnije, optimistično poručuje.

Oni koji imaju više varijanti s maloprodajom imaju manji pad, ocjenjuje vinar Ivica Matošević iz Sv. Lovreča,  čija prodaja je pala 91%. 

„Svi moramo imati strategiju jer, ako se prepustimo stihiji, nismo gospodari situacije. Mislim da svi moramo preživjeti do onog trenutka kada će okolnosti poslovanja biti bolje, a bit će bolje u trenutku nekog cjepiva, znači, u proljeće sljedeće godine. Mislim da je logično da ćemo nastojati odgoditi sve svoje obaveze po pitanju kredita, leasinga, da ćemo smanjiti proizvodnju zato što nećemo imati prostora za prihvaćanje prosječne proizvodnje i pokušati tako hibernirani funkcionirati do sljedeće berbe”, predviđa Matošević.

Nezgoda kod potencijalnog skladištenja očituje se i kroz različite sorte vina. Tako, primjerice, Malvazija, koju Marušić između ostaloga proizvodi, nije vino koje je uputno flaširati i prodavati idućih godina nego vino koje se najčešće konzumira unutar godinu dana jer je takva percepcija tržišta. 

„Nitko od nas nema kapaciteta da sve to sad stavi sa strane i preradi. Posječna vrijednost realizacije nove berbe je na nekih 60%. Drugim riječima, moći ćemo preraditi 60% od onoga što smo inače prerađivali”, procjenjuje.