zaštita okoliša

Istraživanje pokazuje alarmantnu koncentraciju žive u europskim vodama

Agrovijesti
Laboratorij Fotografija: Pixabay
U atmosferi je sadašnja koncentracija oko 500% viša nego što bi to bilo prirodno, a u oceanima je opterećenje živom više za oko 200%, pokazuje izvještaj EEA objavljen krajem rujna.

Podaci Europske agencije za okoliš (EEA) govore da je zagađenje europskih voda živom dostiglo alarmantne razmjere, iako ona važi za jednu od deset najopasnijih kemikalija na svijetu. EEA je u najnovijem izvještaju navela da je 40% vodenih površina u Europskoj uniji zagađeno živom, što ugrožava ptice i sisare koji žive u vodi, ili uz nju.

Previsoke koncentracije žive zabilježene su u 46.000 od okupno 111.000 ispitanih površinskih voda u Europi, piše partner Euractiva, Journal de l’Environnement.

Te visoke koncentracije uglavnom se mogu pripisati emisijama koja nastaju prilikom sagorjevanja kamenog uglja, lignita i drveta, a u manjoj i prilikom rudne eksploatacije zlata i kod određenih industrijskih procesa.

Problem je, međutim, u slijedećem: Živa ostaje u prirodi i do 3.000 godina i u stanju je da se raširi na jako velikoj površini. Zato se koncentracija žive bilježi u zraku, u vodi, u zemljištu i kod životinja.

U atmosferi je sadašnja koncentracija oko 500% viša nego što bi to bilo prirodno, a u oceanima je opterećenje živom više za oko 200%, pokazuje izvještaj EEA objavljen krajem rujna. 

U vodenim sustavima živa je najopasnija u svom organskom obliku, kao metil-živa, pošto je, ako je konzumira neka životinja, u stanju da zatruje cijeli lanac ishrane.

Izvještaj EEA pokazuje i da oko polovice u Europi registrirane žive ljudskog podrijetla potiče iz trećih zemalja, od čega 30% iz Azije. Azija je jedini dio svijeta na kojem su emisije između 1990. i 2010. godine rasle, i to za 47%.

Loša vijest je da čak ni širokim hitnim mjerama ne bi bilo moguće vratiti razinu koncentracije žive na onaj iz predindustrijskog doba. Tako ni zabrana određenih industrijskih proizvoda i postupaka, uvedena međunarodnom Minamata konvencijom o živi koja je stupila na snagu u kolovozu 2017. godine, nije dovoljna da se ublaži zagađenje.

Uz to, može se očekivati da će zagađenje živom zahvaljujući globalnom otopljenju dodatno rasti. Prema jednoj u veljači ove godine objavljenoj studiji, to zagađenje bi zbog otapanja pemafrosta moglo dosegnuti neslućene vrijednosti ne samo u Europi, nego i širom svijeta.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje