SUPROSTAVLJANJE UVOZU

Italija traži etikete za tjesteninu i rižu

Agrovijesti
Tjestnina Fotografija: Thinkstock
"Želimo naglasiti važnost" Made in Italy "i kvalitetu naše proizvodnje kako bismo se natjecali s većom snagom na međunarodnim tržištima", rekao je u priopćenju.

Svi paketi tjestenine i riže koji se prodaju u Italiji morat će uključiti etikete podrijetla koji pokazuju gdje je proizvod proizveden, odlučila je prošlog četvrtka vlada u cilju zaštite lokalnih poljoprivrednika.

Ministri poljoprivrede i industrije potpisali su uredbu kojom naređuje novu politiku označavanja, rekavši kako će se eksperimentalno provoditi već dvije godine i kritiziraju EU zbog toga što nije uvela tu mjeru u 28 zemalja članica.

Italija je najveći proizvođač riže u Europi. Zemljište posvećeno uzgoju je 234.300 hektara, ima više od 140 sorata riže i oko 1.500.000 tona proizvede se svake godine. U opskrbnom lancu ima više od 4.265 tvrtki koje proizvode rižu.

To je dovelo do masivnog porasta uvoza riže iz Vijetnama i Kambodže što je rezultiralo značajnim padom tržišnih cijena nekih vrsta riže, a time i smanjenjem uzgoja određenih vrsta sorte upotrebom više od 12.000 hektara u 2014. godini.

Bolje označavanje

Kako bi se pokušao suprotstaviti uvozu, proizvođači pozivaju na bolje označavanje prehrambenih proizvoda koji sadrže rižu kako bi potrošačima pokazalo pravo podrijetlo sirovina. Proizvođači se nadaju da će potrošači kupiti proizvode s talijanskom rižom umjesto uvezene riže.

Uredba talijanske vlade također uključuje i da pakiranje tjestenine mora otkriti gdje se pšenica uzgaja i melje za izradu tjestenine.

Ministar industrije Carlo Calenda rekao je kako većina talijanskih potrošača želi saznati podrijetlo njihove hrane, dodajući kako je važno promovirati talijanske poljoprivrednike.

"Želimo naglasiti važnost" Made in Italy "i kvalitetu naše proizvodnje kako bismo se natjecali s većom snagom na međunarodnim tržištima", rekao je u priopćenju.

Kanada zabrinuta

Kanadska vlada traži pojašnjenja iz Rima i procjenjuje trgovinske obveze Italije prema Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i sporazumu o slobodnoj trgovini između Kanade i Europske unije, izjavio je glasnogovornik ministra poljoprivrede Lawrence MacAulay. Kako kaže, još nema naznaka da je talijanski potez utjecao na trgovinu.

Cam Dahl, predsjednik Cereals Canada, čiji članovi uključuju Cargill Inc i Richardson International, izjavio je kako očekuje da će prvi efekti biti vidljivi tek početkom iduće godine. "To će bez sumnje naškoditi našem izvozu", rekao je.

Do sada je Italija uvrštena na drugo najveće tržište za izvoz duruma u Kanadi, u svibnju ove godine, u uvozu 676 tisuća tona. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje