Izlazak na nova tržišta

Iz BiH u Tursku izvezeno 6.100 tona mesa

Agrovijesti
Meso, mesar Fotografija: Thinkstock
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je kako je za šest mjeseci ove godine iz BiH u Tursku izvezeno 6.100 tona iskoštenog mesa, odnosno u bruto iznosu 14.000 tona, vrijednosti 70 milijuna KM.

Šarović je rekao kako je od ukupne količine izvezenog mesa u Tursku dvije trećine podrijetlom iz Republike Srpske, a jedna trećina sa teritorija Federacije BiH.

“Taj je izvoz najviše ostvaren sa područja Semberije, Posavine i prostora Gradiške, odnosno Kozarske Dubice”, naveo je Šarović.

On je istakao kako su ostvareni značajni benefiti kako za stočarski sektor, tako i za neke druge institucije, službe, aerodrome, industriju mesa, prerađivački i uslužni sektor.

Šarović je naveo da je sva količina mesa podrijetlom iz BiH sukladna dogovoru sa turskom Vladom.

“Ovaj aranžman je za razliku od 2015. godine prošao bez bilo kakvih incidenata ili zlouporaba, što je znak da je sustav unaprijeđen i da je poboljšan u odnosu na predhodnu godini kada smo došli u priliku da izgubimo ovaj značajan izvozni posao za BiH”, naglasio je Šarović.

Napomenuo je kako je ovaj put bio jedan isporučitelj i da je aranžman realiziran preko Aerodroma Tuzla.

“Moguće je da u idućoj godini bude i drugačiji način transporta, ali to ovisi od Europske komisije, ako bude dozvolila prijevoz cestovnim putem”, rekao je Šarović.

On je prije nekoliko dana boravio u Turskoj gdje su izvršene odgovarajuće pripreme za novi posao u 2017. godini u najmanje dosadašnjoj, a vjerojatno i u većoj količini.

Novi tender se očekuje u drugoj polovici 2017. godine, odnosno nekoliko mjeseci prije nego što je to bilo u aranžmanu za 2016. godinu.

“U završnoj fazi su pregovori sa turskom stranom oko izmjene i dopune Sporazuma o slobodnoj trgovini kojim je predviđeno da kvota za izvoz mesa u Tursku bude stalna, a ne godišnja na temelju jednostrane odluke turske Vlade, što će biti značajan napredak, garancija i sigurnost stočarskom sektoru u BiH da može dugoročno planirati ovaj posao”, rekao je Šarović.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje