Srpskoj industriji fali soje

Iz Hrvatske u Srbiju svakodnevno odlazi od 500 do 700 tona soje

Agrovijesti
Soja Fotografija: Pixabay
Iz Hrvatske se svakodnevno izvozi 500 do 700 tona, oko 20.000 tona ugovoreno iz Rumunjske, a uvoz će se nastaviti

Soja je jedna od kultura koja je najviše stradala u ovogodišnjoj suši, pa su se prerađivačke kompanije i trgovci poljoprivrednom robom okrenuli uvozu. Iduećg tjedna će, prema saznanjima portala Agrosmarta, u Srbiju ući oko 20.000 tona soje iz Rumunjske, a uvoz iz te zemlje će se vjerojatno i nastaviti dok se ne popune potrebe prerađivača.

Cijena soje u Rumunjskoj i okolnim zemljama niža je nego u Srbiji, gdje je u poslednjih nekoliko dana bila oko 410 eura po toni. Sudeći po trenutnoj situaciji na srpskom tržištu, veliki je deficit ove uljarice i najveći prerađivači, poput “Sojaproteina” nemaju dovoljne količine za preradu, a imaju čvrste ugovore sa kupcima iz inozemstva za predaju sojinih prerađevina. 

Soja se već uveliko u Srbiju uvozi iz Hrvatske, a kako saznaje Agrosmart, svakodnevno preko graničnog prijelaza Bajakovo u Srbiju uđe od 500 do 700 tona ove robe. Uvoz soje iz Hrvatske nije neubičajen jer je i ranijh godina bilo uvoza.

Kako u Hrvatskoj nema dovoljno prerađivačkih kapaciteta, srpska je industrija prerađivala soju hrvatskih proizvođača i potom izvozila prerađevine.  Iz Mađarske takođe stiže ova uljarica, ali u manjim količinama.

Domaći kupci soje iz Hrvatske i Rumunjske za Agrosmart su potvrdili kako se uvoz strogo kontrolira i da se vrše ispitivanja svih parametara obavljaju u tri akreditirana laboratorije tako da je mogućnost da u Srbiju iz uvoza stiže GMO soja isključena.

Koliko je soja stradala u ovogodišnjoj suši, još se ne može precizno reći, ali procjenjuje se da je u Srbiji skinuto oko 350.000 tona ove uljarice, dok je prošle godine bilo čak 750.000 tona.

Prema riječima agrarnog analitičara Milana Prostrana soja bilježi najveći deficit jer je proizvodnja umanjena u odnosu na očekivanu za oko 60 posto. On upozorava na to da je potrebno pooštriti kontrolu na granicama, tj. u laboratoriju kako ne bi stigla GM soja iz Rumunjske, što bi sigurno pokvarilo ugled koji Srbija na europskom i svjetskom tržištu ima kao proizvođač i izvoznik genetski nemodificiraneog zrna i prerađevina.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje