Sve veći rizik od svinjske kuge

Iz Rumunjske se u Srbiju više ne može unijeti ni sendvič

Agrovijesti
Crne svinje - fajferice Fotografija: Thinkstock
Rumunjska se bori sa afričkom kugom, zaraznom smrtonosnom bolešću koja napada svinje. Od početka godine morali su ubiti 50.000 zaraženih životinja. Zbog rizika od širenja bolesti, Ministarstvo poljoprivrede Srbije oformilo je Nacionalni krizni centar, a preko granice se više ne može unijeti niti sendvič.

Rizik od unošenja afričke svinjske kuge u Srbiju sve je veći, jer se virus u Rumunjskoj iz sjeverozapadnih dijelova zemlje sada proširio i na zapadni i jugoistočni dio. Temišvarska regija, udaljena je samo 100 kilometara od graničnog prijelaza sa Srbijom i sada se tretira kao rizičan pojas.

"Sa podacima od 8. kolovoza ima točno 635 žarišta kod domaćih svinja i 30 slučajeva kod divljih svinja. Ono što je za nas posebno bitno je da su ta žarišta obuhvatila ugroženo područje koje je blizu naše zemlje, područje Arada, tako da je jedan uzak pojas pogranični prema Rumunjskoj slobodan od afričke kuge", kaže Saša Ostojić iz Nacionalnog kriznog štaba Uprave za veterinu.

Carinici su prva linija obrane od unošenja virusa. U Srbiju iz Rumunjske više se ne može unijeti ni sendvič sa mesom.

"Ništa što je na bazi mesnih proizvoda nije dozvoljeno, primjera radi nije dozvoljeno unošenje sendviča u kojima se nalaze suhomesnati proizvodi, nije dozvoljeno unošenje svježeg mesa, mesnih prerađevina, imali smo prije par dana slučaj da nismo dozvolili unošenje dve table slanine", objašnjava koordinator poslova na Carinarnici Vršac Jovica Nikolajev.

U Srbiji do sada nije zabilježen nijedan slučaj svinjske kuge, ali su stočari zabrinuti.

"Svako se plaši, čim ulažeš novac, svi se mi plašimo što se tiče tih bolesti, što se tiče afričke kuge, crvenog vjetra, svega što napada našu stoku", kaže uzgajivač svinja Goran Mitrovanov.

Ministarstvo poljoprivrede i uprava veterine oformili su četiri regionalna krizna centra.

Uzgajivači svinja su pozvani da neovlaštenim osobama i nezaposlenima ne dozvole ulazak na farme i da, ako nađu uginulu životinju, izvjeste nadležne.

Najveći rizik od unošenja zaraze iz Rumunjske u Srbiju predstavljaju divlje svinje, zbog čega su u pomoć pozvana i lovačka društva.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje