Priče sa dušom

Iz Rusije je donijela super ideju i osvojila Novosađane, a tajna je u tome što se njeni buketi jedu

Agrovijesti
Buketi koji se jedu Fotografija: Nenad Blagojević Pogledajte galeriju
Manje od četiri mjeseca trebalo je ekonomistici Iji Makejevoj (33) iz Rusije i njenoj kreativnoj ideji da se toliko dopadnu stanovnicima Novog Sada, pa da jestive bukete krenu poklanjati svojim prijateljima i rođacima za rođendane, slave, vjenčanja. Pročitajte novu Priču sa dušom našeg kolege Nenada Blagojevića.

Manje od četiri mjeseca trebalo je ekonomistici Iji Makejevoj (33) iz Rusije i njenoj kreativnoj ideji da se toliko dopadnu stanovnicima Novog Sada, pa da jestive bukete krenu poklanjati svojim prijateljima i rođacima za rođendane, slave, vjenčanja.

Ija je prvi buket napravila od dvije vrste luka, crnog i bijelog, i to kao iznenađenje za njenog trenera zumbe. On je fotografije te kreacije podijelio na društvenim mrežama, a Iji su ubrzo počele javljati ljubiteljice ručnog rada i da ih naručuju za lijepe prilike, objasnila je ova kreativna Ruskinja za portal Priče sa dušom. 

Buketi koji se jedu

Tako se rodio nov posao, a Ija je u međuvremenu proširila asortiman i počela praviti jestive bukete od više vrsta voća i povrća: od cikle, nara, krastavaca, mrkve, banane, uz latice ili cijeli cvijet koje dodaje kao dekoraciju. Kaže da se najviše traže paprika, limun i naranče, ali i da je bilo zahtjeva poput grožđa za jednu baku. Otkriva i da joj Novosađani, kao veliki gurmani, sve češće naručuju i kobasice i sir u buketima!  

Ova kreativna Ruskinja za Priče sa dušom kaže kako nije očekivala da će uspjeh tako brzo doći, praktično od rujna 2018. godine pa do Nove godine, kao i da je pomalo iznenađena što je, izgleda, prva u Srbiji koja se bavi ovim poslom. Sretna je što je svoj korak naprijed napravila upravo u Srbiji, u kojoj posljednje dvije i pol godine živi sa suprugom i trojicom sinova.

Ija pravi bukete u tri veličine, a cijene se kreću od 1.500 do 3.000 dinara

Naime, u njenoj rodnoj Rusiji pravljenje buketa od voća i povrća sa elementima hrane sasvim je uobičajeno, a to zanimanje, u prijevodu na engleski, zove se „food florist“.

Buketi koji se jedu

– Krenulo je kao hobi, postaje sve ozbiljnije, a uskoro planiram otvoriti radnju i pokrenuti radionice na kojima bi žene mogle učiti kako da prave ove bukete. Bilo bi predivno kada bi u svakom gradu Srbije imala po jednu ženu koja umije praviti bukete. Mislim da je ovo dobra ideja za žene koje provode vrijeme s djecom i koje nemaju klasično radno vrijeme. Nema mnogo ulaganja, a može se zaraditi. Ja sam preko interneta završila tečaj za „food floristu“, zatim sam u vidu ispita mentoru slala slike napravljenih buketa i, u konačnici, dobila ocjene i certifikat – priča Ija na tečnom srpskom jeziku, koji je naučila u Novom Sadu.

Sa suprugom Pavelom i sinovima preselila se u Srbiju 2016. godine. Prije toga su živjeli u Rusiji, proputovali Sjedinjene Američke Države i skrasili se na Tajlandu, gdje su ostali čak četiri godine. U Rusiji im je bilo prehladno, na Tajlandu pretoplo, pa su, po preporuci prijatelja, Rusa koji žive u Srbiji, otkrili Novi Sad kao lijep grad za život.

– Srbija nas je odmah osvojila klimom, odličnom hranom, uvjetima života i ljudima, prije svega. Dok smo bili u sibirskom gradu Salehardu, temperatura se zimi mjesecima nije pomjerala s minus 50! Nije bilo jednostavno živjeti sa malom djecom u tim uvjetima. Na Tajlandu smo imali samo ljeto, pa smo umjerenu varijantu našli u Novom Sadu. Ovdje je prijatna klima, ovdje imamo sve, svuda stignem za 10 minuta, predivno je. Mali je grad, ali je sve dostižno i organizirano. Kultura, hrana i muzika su slične kao u Rusiji, hrana čak i bolja. Voljela bi ovde da živim zauvijek, suprug me podržava, on radi na relaciji Rusija-Srbija, vidjete ćemo šta će reći djeca kad narastu – priča Ija, koja je u Novom Sadu otvorila firmu i gdje se osjeća kao kod svoje kuće.

Buketi koji se jedu

– Vidim da je ovdje Rusija svima draga, dok naši prijatelji iz Rusije nisu baš upoznati sa Srbijom. Zbog toga se trudimo da ih pozovemo ovdje na odmor, da otkriju blagodeti ove lijepe zemlje i gostoprimstva naroda – iskrena je.

Atelje u kojem pravi bukete nalazi se u obiteljskom stanu, točnije na terasi koju je preuredila u kreativnu radionicu. Ija nema mnogo opreme za rad, to su voće, povrće, cvijeće, drveni štapići na kojima stoje namirnice i njena mašta. Po prihvaćanju narudžbine ona obvezno pita za koju priliku je buket namjenjen, a zatim se prepušta kreativnosti. Svaki buket je unikatan.

– Ne mogu izdvojiti omiljen dio u stvaranju. Volim sve faze: od odlaska na tržnicu, gdje biram sastojke i posjete mojoj omiljenoj cvjećari u kojoj nabavljam cvijeće, pa do tehničkog sklapanja buketa. Najbitniji trenutak je kad vidim i osjetim emocije, nakon što ga predam u ruke klijentu.

Buketi koji se jedu

Sugovornica Priča sa dušom rođena je u sibirskom gradu Tjumenu u tadašnjem SSSR-u, obišla je više kontinenata i odabrala Novi Sad za život. Ija ovom Pričom sa dušom želi motivirati i druge žene, posebno majke s djecom da pokrenu ovakav ili sličan posao. Iz osobnog iskustva kaže da bi svaka maštovita osoba mogla pronaći svoju dozu kreativnosti, i to sa minimalnim financijskim ulaganjima.

– Deset godina sam bila samo majka i ništa drugo nisam radila jer sam rađala jedno po jedno dijete. Naši sinovi sada imaju po devet, šest i četiri godine. Provela sam puno vremena s njima kad su bili baš mali, a kad su krenuli u vrtić, odnosno u školu, to je bio trenutak da pronađem nešto za sebe. Željela sam nešto promjeniti i odlučila da probam sa buketima. Suprugu se dopalo, podržao me je i ja sam se ohrabrila da krenem. Možda su i buketi našli mene, tko zna? – rekla je Ija u razgovoru za Priče sa dušom.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje