EK predlaže godišnje smanjenje izravnih plaćanja za financiranje kriznih situacija

Iz smanjenja isključena plaćanja hrvatskim poljoprivrednicima zbog kasnijeg ulaska u EU

Agrovijesti
Europska komisija Fotografija: Pixabay
Ovo isključuje plaćanja hrvatskim poljoprivrednicima budući da se njihovo pridruživanje Europskoj uniji još uvijek uklapa u shemu 2013. godine. Sačuvani novac koristit će se kao krizna rezerva u iznosu od 468,7 milijuna eura (u tekućim cijenama) koja je dostupna u proračunu za 2019. Stopa je nešto veća od one primijenjene 2018. godine od 1,388149%, što je omogućilo rezervu od 459,5 milijuna eura.

Europska komisija usvojila je prijedlog da se smanji potrošnja potpora poljoprivrednicima za financijsku godinu 2019. kako bi se financirale krizne rezerve.

Takozvani prijedlog financijske discipline odvija se svake godine i smanjuje potrošnju u okviru zajedničke poljoprivredne politike - konkretno izravna plaćanja koja financira Europski fond za poljoprivredno osiguranje (EAGF) - kako bi izdvojili 400 milijuna eura za pokriće potencijalnih kriza na poljoprivrednim tržištima.

Prijedlog za 2019 ima za cilj smanjiti izravna plaćanja ZPP-a veća od 2.000 eura za 1,422184%.

Ovo isključuje plaćanja hrvatskim poljoprivrednicima budući da se njihovo pridruživanje Europskoj uniji još uvijek uklapa u shemu 2013. godine.

Sačuvani novac koristit će se kao krizna rezerva u iznosu od 468,7 milijuna eura (u tekućim cijenama) koja je dostupna u proračunu za 2019. Stopa je nešto veća od one primijenjene 2018. godine od 1,388149%, što je omogućilo rezervu od 459,5 milijuna eura.

Pored stvaranja krizne pričuve svake godine, mehanizam financijske discipline također se može koristiti kako bi se osiguralo da izdatci EAGF-a ostanu unutar godišnjih granica dogovorenih kao dio ukupnog sedmogodišnjeg financijskog okvira EU-a (tzv. MFF).

Međutim, trenutačne procjene za izravna plaćanja i tržišne izdatke za 2019 predlažu da će biti u skladu s dogovorenim ograničenjem pa stoga sadašnji prijedlog financijske discipline ne predviđa nikakvo smanjenje u tu svrhu.

Prema zakonu CAP-a, iznosi koji su stvoreni financijskom disciplinom koji su na kraju financijske godine dostupni u proračunu EMFR-a, uključujući i one u rezervi za krizu, moraju se nadoknaditi poljoprivrednicima.

Od osnutka krizne pričuve u 2014. godini, nikada se nije morala koristiti, a svake godine novčani fond ponovno je dostupan poljoprivrednicima.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje