Tjedni komentar

Izabrali smo najuzorniju seosku ženu, ali pobjedile su sve

Agrovijesti
17. izbor Najuzornije hrvatske seoske žene, Grabarje Fotografija: Morana Begač Pogledajte galeriju
Izbor Najuzornije hrvatske seoske žene koji je održan u Grabaraju kod Kutjeva pokazao je sa koliko ljubavi, strasti, snage seoske žene vode bitku sa svakodnevnim životom. One čuvaju naše običaje i tradiciju, a iako smo morali izabrati jednu, pobjednicu su sve. Jer su pokazale ogromnu ljubav koju imaju i sa kojom čuvaju naše ruralne prostore

Samo su nijanse presudile da od 15 kandidatkinja za Izbor najuzornije hrvatske seoske žene bude izabrana samo jedna. Iako je žiriji morao izabrati jednu, pobijedile su zapravo sve. Sve one su pokazale sa koliko ljubavi, truda, volje, želje i napora vode svakodnevnu bitku sa poslovanjem svojih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, brinu o svojim obiteljima, imaju slobodnog vremena da se posvete raznim aktivnostima, budu uključene u rad svoje zajednice bilo kroz različite udruge, KUD-ove, LAG-ove i sve druge aktivnost koje im njihove sredine pružaju.

Uz sve to one su nasmijane, vesele, a specijaliteti i delicije koje su spremile kako bi se pokazale u najbolje svjetlu na finalu natjecanja u Grabarju kod Kutjeva pokazalo je kako život na selu možda nije lak, ali da ove ponosne i hrabre žene ipak čuvaju našu tradiciju, običaje. One su nositeljice razvoja i očuvanja sela i svih onih običaja koje se rijetko prikazuju u medijskom prostoru i svakodnevnom životu u kojem dominiraju politika, mračne i sive teme te nebitne i vrlo često banalne komercijalne konzumerističke priče.    

Naših 15 kandidatkinja koje smo predstavili na portalu Agrobiz.hr u specijalu „Izbor uzorne hrvatske seoske žene“ i u tiskanom izdanju Večernjeg lista, u subotu su zablistale u narodnim nošnjama svojih krajeva. Stolove su ukrasile svojim ručnim radovima, predmetima skrivenima u škrinjama koje čuvaju još od svojih majki, baka, a hrana koja je bila izložena nešto je što se ne može kupiti u trgovačkim centrima niti takvih delicija ima u restoranima. Svaki kraja, svaka naša uzorna žena, svaki stol bio je jedna priča, jedna povijest hrvatskog sela i svih naših krajeva. Pojedine od njih su na pitanja žirija dali odgovore mudrije i pametnije od bilo kojeg političara, analitičara. Odgovori jednostavni, izrečeni iz duše i sa puno emocija kao što i sve one same jesu.  

Pobjedu je odnijela Tamara Krklec Čvangić iz Brodaraca u Karlovačkoj županiji. Ona je proglašena za najuzorniju hrvatsku seosku ženu za 2016. godini. Njezina reakcija kao i reakcija svih drugi kandidatkinja pokazala je da su se ove nesebične žene radovale što si dio jednog natjecanja, dio jednog izbora koji treba njegovati i sačuvati. Nije bilo ljubomore, niti negativnih reakcija. Sa osmijehom i iz srca čestitale su pobjednici i slavile njezin uspjeh. Ali i uspjeh svih njih koje su zaslužile da svi budemo ponosni što postoje i što čuvaju naše ruralne sredine.

Uvjereni smo da će iduće godine svoje kandidatkinje imati i sve one druge županije koje se ove godine nisu uključile, te da će izbor i ovo natjecanje prepoznati i nacionalne televizije i prenositi ga u cijelost kako bi im dali na važnosti i motivirali ih da sa još više žara čuvaju naša sela, obiteljsku tradiciju i običaje. Mi se obavezujemo da ćemo i iduće godine biti uz njih i dati im prostor koji zaslužuju. I ovim putem im svima čestitamo što su nam pokazali da ima nade i da se borba isplati.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje