Izložba

Izložba fotografija „Kušaj vino očima“

Agrovijesti
Izložba fotografija "Kušaj vino očima" Fotografija: G.E.T. Udruga za kulturu stola
Izložba fotografija „Kušaj vino očima“ autorice Helene Pletković, u organizaciji Udruge za kulturu stola G.E.T., otvorena je u Zagrebu, odakle kreće na turneju Hrvatskom. Izložbu možete pogledati kroz idućih mjesec dana u Erste Club caffeu

Pod nazivom „Kušaj vino očima“ kriju se fotografije kojima je u fokusu vizualni identitet vina - etiketa i vino u čaši; onako kako ih je mlada umjetnica vidjela.

Velik dio kupaca bira vina po etiketi, to jest po tome koja im se etiketa više sviđa. Na žalost, vrlo brzo tu etiketu spremimo u pamćenje i ne razmišljamo mnogo o njoj. Tu nepravdu, jer etikete su ponekad mala umjetnička djela, Helena je željela ispraviti i pokazati ih u većem formatu, iz jednog drugog, umjetničkog kuta, igrajući se svijetlima i sjenama te neizostavnom čašom.

„Moje, sada već višegodišnje, druženje i suradnja s mladom fotografkinjom Helenom Pletković uvijek je, nekako, vezano uz hedonizam pa tako i većina njenih fotografija ima takvu tematiku. Hrana i vino nesumnjivo su veliki dio priče o hedonizmu ili kako mi volimo reći, kultura stola, i neiscrpan su izvor inspiracije. Mladoj i još, pomalo, zaigranoj Heleni i njezinoj veseloj naravi to itekako odgovara, jer sve oko stola prepuno je boja i života. Upravo taj osjećaj za kolorit trenutno je njena najveća vrlina, što i ne čudi, s obzirom na godine. Ona još svakoj fotografiji pristupa sa smijehom.“ - tako je Helenu na otvorenju izložbe predstavio Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge G.E.T. te dodao: „Ovim fotografijama Helena je željela pokazati da i jedna takva, čisto konzumentska stvar, kao što je etiketa, može itekako biti umjetnost. Što se mene tiče, uspjela je u potpunosti. Prepustite se i kušajte vino očima!“

„Kroz festival koji organiziram, podržavam mlade ljude, posebno kroz okrilje i sponzorstvo zaklade Mladi kuhar, ali i na druge načine pa tako i kroz podršku ovoj izložbi, jer i ovo je dio eno-gastronomije i služi podizanju svijesti o kulturi stola.“, rekla je gospođa Đurđa Protić, vlasnica Zvona cateringa i organizatorica „Hrvatskog festivala hrane i vina“ .

Jednako je tako došla podrška i od strane Erste banke, koja je ustupila korištenje prostora za organizaciju izložbe, uz naglasak da rado podržavaju mlade talente i da im je drago vidjeti mladu osobu koja se trudi, radi i želi ostati u Hrvatskoj, što je itekako važno u današnje vrijeme kada mnogo mladih ljudi silom prilike svoj poslovni uspjeh traže negdje drugdje.

Otvorenje izložbe je prošlo u ugodnoj atmosferi i s puno dobrih vibracija, uz izbor različitih vina i zalogaja, a uz novinare, prijatelje, vinare i ostale uzvanike, izložbu je svojim dolaskom podržao i poznati hrvatski fotograf Damir Hoyka, koji kroz svoj poznati projekt Fotosofia također pomaže mladim fotografima.

Izložba fotografija "Kušaj vino očima" - Helena Petković i Damir Hoyka

Vinarije čije je etikete fotografirala Helena Petković: CUJ, Matošević, Medea, Tomaz i Trapan iz Istre, vinarije Bire, Jako vino, Matuško i Božo Metković iz Dalmacije, vinarije Bodren i Bolfan Vinski Vrh iz Dvanajščak-Kozol i Stručić iz podregije Zagorje-Međimurje, vinarije Barundić, Ivančić - Griffin, Kolarić, Kurtalj i Šember s Plešivice, vinarije Belje, Iločki podrumi, Kolar iz Podunavlja, vinarije PP Orahovica i Tandara iz Slavonije i vinarija Puhelek Purek iz Prigorja.

Helena Pletković rođena je 4. veljače 1993. godine. Fotografiju voli od malena, a kroz edukaciju i rad, kao mentore koji su posebno utjecali na njen fotografski razvoj, ističe Branimira Butkovića, Amira Šepića i Marka Čolića. Aktivna je članica Udruge G.E.T. pa tako najveći dio rada posvećuje vinu i hrani - upravo je iz toga i proizašla izložba “Kušaj vino očima”, posvećena vinskim etiketama.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje