Zanimljivosti

Izrael pokušava strožim uvjetima za koncesiju na vađenje minerala spasiti Mrtvo more

Agrovijesti
More Fotografija: Morana Begač
Izraelska vlada odlučila je intervenirati te će osam godina ranije nego se očekivalo raspisati novi natječaj za koncesiju za vađenje minerala na području Mrtvog mora, kako bi pokušala spriječiti ekološku katastrofu, koja je eminentna zbog smanjivanja količine vode u tom moru.

Izraelska vlada odlučila je intervenirati te će osam godina ranije nego se očekivalo raspisati novi natječaj za koncesiju za vađenje minerala na području Mrtvog mora, kako bi pokušala spriječiti ekološku katastrofu, koja je eminentna zbog smanjivanja količine vode u tom moru. 

U usporenoj ekološkoj katastrofi, Mrtvo more se smanjuje za oko metar godišnje, ostavljajući za sobom napuštene plaže i ponikve. Glavni krivac za to je isušivanje rijeke Jordan, koja utječe u Mrtvo more, budući da ga zajednice koje žive uzvodno crpe za piće i poljoprivredu. Vađenje minerala s tog područja samo pogoršava cijelu situaciju – od gotovo 700-800 milijuna prostornih metara izgubljene vode, 250-350 milijuna kubnih metara uzrokovano je zbog rudarenja, procjenjuje izraelska strana.

Dosad je izraelska vlada rijetko intervenirala u operacije najveće izraelske tvrtke za izvlačenje minerala Dead Sea Works, koja je nekad bila u državnom vlasništvu, a trenutno posluje pod  70-godišnjom koncesijom tvrtke Israel Checials (ICL). No, to će se promijeniti.

Izraelska vlada želi ponoviti natječaj za koncesiju vađenja minerala na području Mrtvog mora osam godina prije nego je planirano, odnosno 2022. godine. Nije motivirana samo ekološkom zabrinutošću, već i time da bi ICL mogao odgađati nove investicije u posljednjim godinama svoje koncesije.

Vlada vjeruje kako će ICL pristati na taj prijedlog, ponajprije zbog toga jer bi kompanija imala pravo prvog odbijanja, ali i zato što ima moćan razlog za ukidanje trenutne koncesije – članak koji omogućuje vladi da se upliće u ulaganja od početka 2020. godine.

Postrojenje ICL-a na Mrtvom moru jedno je od njegove najvažnije imovine, u kojem proizvodi potašu, koja se koristi za gnojiva, brom, za usporavanje širenja vatre, te druge proizvode koje prodaje za milijarde dolara po cijelom svijetu.

Izraelska tvrtka kojom upravlja izraelski milijarder Idan Ofera, nije precizirala svoja stajališta o toj namjeri izraelske vlede. Odbili su dati izravan komentar Reutersu.

„Ovo je jednokratna prilika, kako se koncesija primiče kraju i ulazimo u novo razdoblje, da postavimo standarde za rad tvornice i utjecaj na okoliš na cijelom području“, rekla je zamjenica generalnog direktora za politiku i planiranje u Ministarstvu zaštite okoliša Galit Cohen.

Cohen je bila na visokom međuresornom odboru koji je u svibnju po prvi puta izradio preliminarno izvješće sa smjernicama s ciljem balansiranja dobiti i ekoloških interesa na području Mrtvog mora.

Trenutno ICL ima slobodu raditi što želi kako bi povećao proizvodnju, rekala je Cohen. "Oni nemaju potrebu smanjiti količinu vode koja se crpi i ne razmišljaju odakle dobivaju zemlju s kojom grade svoje nasipe", dodala je.

Mrtvo more je tisućljećima bilo popularno odredište turista u potrazi za zdravljem, koji dolaze plutati u vodi visoke gustoće i mazati se blatom po koži. Bez ikakve intervencije, to more nastavit će gubiti vodu, koja je važna za proces ekstrakcije minerala. No, stručnjaci vjeruju da bi se na kraju mogla postići ravnoteža na znatno nižoj razini proizvodnje.

Nova dozvola tvornici uključivala bi ograničenje količine crpljenja, zajedno s financijskim poticanjima za korištenje manjih količina vode, navodi se u izvješću odbora. Bit će smanjena i veličina područja na kojem će biti dopuštene ekstrakcije i bušenje.

ICL je lani ostvario prihod od 5,4 milijarde dolara, a proizvodi niz proizvoda - od industrijskih kemikalija do aditiva za hranu. ICL je po veličini šesti svjetski proizvođač potaše te treći svjetski broma.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje