Nove tehonlogije

Izrael prodaje meso iz epruvete, Kina jedan od najvećih kupaca

Agrovijesti
Laboratorijski uzgojeno meso Fotografija: Thinkstock
Kina trenutačno uvozi meso u vrijednosti od 10 milijardi funti godišnje kako bi pomogla ishranu stanovništva čiji broj premašuje 1,4 milijardi.

Kina je potpisala sporazum u vrijednosti od 300 milijuna dolara za kupovinu mesa iz laboratorija u Izraelu. To bi se mogao pokazati kao unosan posao za proizvođače veganske hrane u najnaseljenijoj zemlji svijeta.

Laboratorijsko meso poznato i kao kultivirano ili biomeso se pravi u laboratoriju uz korištenje životinjskih stanica zbog čega se neki vegani protive takvom konceptu, ali su organizacije za ljudska prava i zaštitu okoliša pozdravile takvo dostignuće, navode britanski mediji.  

Kina trenutačno uvozi meso u vrijednosti od 10 milijardi funti godišnje kako bi pomogla ishranu stanovništva čiji broj premašuje 1,4 milijardi. 

Kineska vlada je napravila plan da smanji konzumaciju mesa za 50 posto. Ta zemlja nastoji usvojiti tehnologije koje će doprinijeti smanjenju zagađenja partnerstvom s izraelskim kompanijama visoke tehnologije, javljaju izraelski mediji. 

Među osam kompanija u svijetu koje prave meso od životinjskih stanica u laboratorijama, tri su iz Izraela - SuperMeat, "Future Meat Technologies i Meat and Future, objavio je magazin Quartz. 

Sporazum sa Kinom potencijalno bi mogao otvoriti azijsku ekonomiju za izraelske kompanije. 

"To je ogromna tržišna mogućnost", izjavio je Bruss Fridrih iz Instituta Dobra hrana koji podržava i lobira za alterntive mesu. 

On kaže kako kineski dužnosnici mogu usmjeriti milijarde dolara u tu tehnologiju. Očekuje se takođe da taj potez pozdrave borci za zaštitu okoliša kao korak prema smanjenju efekta staklenika.  

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje