Prevencija afričke svinjske kuge

Izvanredna radionica Europske komisije u Zagrebu

Agrovijesti
Fotografija: Pxhere
Zbog krize nastale izbijanjem i širenjem afričke svinjske kuge u okruženju, u Zagrebu se održava radionica na temu "Afrička svinjska kuga - nadziranje i menadžment u lovištu". Cilj je žurna edukacija i osposobljavanja za provedbu mjera sprječavanja širenja te iskorjenjivanja ASK što većeg broja stručnjaka s područja veterinarstva i lovstva.

Riječ je o izvanrednoj radionici organiziranoj na zahtjev Europske komisije i to Opće uprave za zdravlje i sigurnost hrane (DG SANTE) te Izvršne agencije za potrošače, zdravstvo, poljoprivredu i hranu (CHAFEA).

Sudionici radionice predstavnici su 13 zemalja izravno ugroženih od unosa ili zahvaćenih ASK s područja Albanije, BIH, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Italije, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije, Slovačke i Slovenije. Na radionici će kao posebni promatrači po prvi puta sudjelovati i visoki predstavnici EK DG SANTE - Sektora G3 za Službene kontrole i iskorjenjivanje bolesti životinja.

Na trodnevnoj radionici govorit će se o virusu ASK, kliničkim znakovima bolesti u domaćih i divljih svinja te načinima ranog otkrića i prenošenja, nadzora i faktorima rizika. Posebna pažnja posvetit će se metodama lova, provedbi biosigurnonih mjera u lovištima i važnosti lovaca u prevenciji ove bolesti. Bit će riječi i o važnosti registracije svinja na farmama i razini biosigurnosti na farmama te načinima na koje pojedine države planiraju i provode službene kontrole. Zadnjeg dana konferencije svaka će zemlja prezentirati svoje strateške pristupe kada je riječ o povezivanju veterinarskih usluga, svinjogojstva i lovstva.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje