Rast trgovine

Izvoz brašna iz BiH u Tursku sa 4.000 skočio na 70.000 tona

Agrovijesti
Brašno Fotografija: Pixabay
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović održao je radni sastanak s proizvođačima i glavnim bosanskohercegovačkim izvoznicima žitarica i brašna s kojima je razgovarao o perspektivama mlinske industrije za tekuću godinu, posebno s aspekta osiguranja kontinuiteta nesmetane trgovine i izvoza tih roba u Republiku Tursku.

"Za ovaj sastanak smo se pripremali već nekoliko mjeseci. Željeli smo da okupimo glavne izvoznike i prerađivače žitarica. To je rastući sektor u BiH, bez obzira na probleme koje imaju u svom poslovanju. Najveći dio izvoza ovih proizvoda vrši se u Tursku, praktično 95 posto", saopćio je Šarović koji se novinarima obratio u društvu Gorana Mirkovića iz Žitoprometa i Nihada Imširevića iz Klasa.

U 2016. godini rezultati su odlični. 

"Imamo povećanje izvoza u Tursku kada su u pitanju žitarice sa 12.000 tona na 70.000-80.000 tona, a izvoz brašna je sa 4.000 tona skočio na 70.000 tona, praktično povećanje od 16 puta, dakle sa 15-16 miliona na 65 milijuna KM", kazao je ministar istakavši kako su ovo zavidni rezultati.

Poručio je da je namjera da aranžman sa Turskom i drugim zemljama bude dugoročan i u korist 40-ak mlinova u BiH koji su zabilježili značajan skok postotka rada, odnosno zaposlenosti i veliki broj angažirane radne snage.

Naglasio je i pokušaj da se pored domaće sirovine, pšenice i kukuruza i drugih žitarica BiH za izvoz osiguraju akumulacije bh. podrijetla odnosno da iz zemalja CEFTA-e osiguraju žitarice i da se one u BiH mlinovima prerađuju te da se na taj način zaštiti domaće podrijetlo i omogući izvoz u Tursku i druge zemlje.

Zahvaljujući Ministarstvu ta akumulacija je dozvoljena. Naglašeno je i da turska inspekcija već nekoliko mjeseci provjerava podrijetlo i da je u interesu svih institucija da ovaj posao podrže i da on bude dugoročan, da se uradi korektno i da se spriječe bilo kakve malverzacije i prepakiranja kako je to bilo sa mesom.

Turska će kroz sporazum o slobodnoj trgovini pokušati staviti na stol ovo pitanje.

"Nama je namjera da ovaj izvozni aranžman u 2017. ima i bolju perspektivu i da pomognemo koliko možemo", istakao je Šarović.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje