Eko poljoprivreda

Izvoz ekoloških proizvoda iz Srbije dostigao 24 milijuna eura

Agrovijesti
Đurađ Caranović vodi Moju baštu i najveći je ekološki proizvođač u Srbiji Fotografija: Moja Bašta FB
USrbiji ima oko 6.500 ekoloških proizvođača, ali samo njih 434 su nositelji ekološkog certifikata, jer su mnogi u sustavu grupne certifikacije i kao kooperanti se bave tom proizvodnjom. Simić je podsjetila kako je u Srbiji 2017. godine bilo oko 13.500 hektara pod organskom proizvodnjom, što je 0,40 posto od ukupno obradivih površina u zemlji.

Izvoz ekoloških proizvoda iz Srbije se u posljednjih pet-šest godina upetostručio tako da je prema posljednjim dostupnim podacima u 2017. godini iznosio oko 24 milijuna eura, što je 4 milijuna eura više nego godinu prije, izjavila je glavna tajnica Udruženja Serbia Organica Ivana Simić.

- Organski proizvodi iz Srbije se najviše plasiraju na tržište EU i to u Njemačku, Nizozemskoj i Francusku, ali i SAD i Kanadu, a neki proizvođači izvoze čak i u Japan - rekla je novinarima prilikom predstavljanja baze podataka organskih proizvođača koju je to udruženje napravilo uz podršku Američke organizacije za međunarodni razvoj - USAID.

Prema njezinim riječima, iz Srbije se uglavnom izvoze organski proizvodi sa manjim sttupnjem prerade, sirovine i poluproizvodi, a najveći udio u izvozu čini voće i to jagodičasto.

Simić je naglasila kako baza podataka o ekološkoj proizvodnji Srbije, koja se može vidijeti na stranici Srbia Organica, uključuje podatke o proizvođačima i prerađivačima, odnosno o površinama koje obrađuju, statusu proizvođača, standardima koje imaju i proizvodima, a dostupna je i na engleskom jeziku, prije svega za potencijalne inozemne kupce.

USrbiji ima oko 6.500 ekoloških proizvođača, ali samo njih 434 su nositelji ekološkog certifikata, jer su mnogi u sustavu grupne certifikacije i kao kooperanti se bave tom proizvodnjom.

Simić je podsjetila kako je u Srbiji 2017. godine bilo oko 13.500 hektara pod organskom proizvodnjom, što je 0,40 posto od ukupno obradivih površina u zemlji.

- Te površine su se smanjile u 2017. u odnosu na 2015. i 2016. godinu za oko 1.500 hektara, ali broj proizvođača koji je uključen u proizvodnju je porastao za nekoliko tisuća - rekla je ona navodeći da je glavni razlog pada broja hektara pod organskim nasadima nedovoljna educiranost ili spremnost proizvođača za taj način proizvodnje.

Serbia organica, kako je kazala, teži da se u idućih nekoliko godina pod ekološkim uzgojem nađe od 20.000 do 50.000 hektara. Trenutno su u Srbiji najveće površne pod ratarskim usjevima, slijedi voćarska i povrtarska proizvodnja, kao i uzgoj eko ljekovitog i začinskog bilja.

Prema podacima Serbia Organica, Vojvodina je regija koji ima najviše hektara pod ekološkim usjevima u Srbiji.

Proizvodnja ekoloških jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i mesa u Srbiji još nije razvijena, iako je potražnja za tim proizvodima velika.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje