EU nastavlja povećavati izvoz hrane na globalno tržište

Izvoz hrane iz EU povećan na 138 milijardi eura

Agrovijesti
Euri Fotografija: Pixabay
Sa 255 milijardi eura trgovinske razmjene poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u 2017. godine EU je još jednom potvrdila svoju poziciju najvećeg svjetskog izvoznika i uvoznika poljoprivrednih prehrambenih proizvoda, objavila je Europska komisija. Vodeći izvozni proizvodi iz  EU su vino i alkoholna pića, dječja hrana, pripreme hrane, čokolada i svinjsko meso.

Sa 255 milijardi eura trgovinske razmjene poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u 2017. godine EU je još jednom potvrdila svoju poziciju najvećeg svjetskog izvoznika i uvoznika poljoprivrednih prehrambenih proizvoda, objavila je Europska komisija.

Izvoz poljoprivrednih prehrambenih proizvoda iz EU iznosio je 138 milijardi eura u 2017. godini, što predstavlja godišnji rast od 5,1 posto. Uz uvoz u vrijednosti od 117 milijarde eura, EU ima neto trgovinski višak od 21 milijarde eura u svojoj poljoprivredno-prehrambenog trgovini, navodi se u izvješću o trgovini 2017.

Cjelokupni output poljoprivrednog sektora EU procjenjuje se na 427 milijardi eura u 2017. godini. Lanac za preradu hrane čini 7,5% zaposlenosti i 3,7% ukupne dodane vrijednosti u EU, a udjel izvoza u proizvodnom lancu vrijednosti kontinuirano raste i kao takav, izvoz je pokretač otvaranja novih radnih mjesta i rasta europskog poljoprivredno-prehrambenog sektora.

Uspjeh poljoprivredne trgovine je tijesno povezan s reformama ZPP koji omogućuju proizvođačima u EU da budu konkurentni na međunarodnom tržištu, a ponajprije zahvaljujući svjetskoj reputaciji proizvoda iz EU, kao što je sigurna i održivo proizvedena hrana.

Tome su pridonijeli i ambiciozni trgovinski programi poput nedavnog uspjeha u pregovorima s Kanadom, Japanom i Meksikom, izjavio je Phil Hogan, povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj. Dodaje kako to sve pomaže poljoprivrednicima u EU i proizvođačima hrane da u potpunosti iskoristite mogućnosti međunarodnih tržišta.

Izvoz EU-a hrane i poljoprivrednih proizvoa povećan je na svih pet najvećih tržišta – SAD, Kinu, Švicarsku, Rusiju i Japan.

Komisija je također napravila i napredak kroz višestruke bilateralne trgovinske pregovore, čime se dodatno otvaraju nova tržišta za poljoprivredne prehrambene proizvode iz EU.

U rujnu 2017. privremeno je stupio Sveobuhvatni sporazum o gospodarskoj i trgovinskoj suradnji (CETA) s Kanadom. EU i Japan postigli su sporazum, čija je ratifikacija trenutno u tijeku, dok je s Meksikom sporazum oko modernizacije trenutnog trgovinskog sporazuma također postignut u travnju 2018. godine.

Komisija također pomaže izvoznicima EU-a da identificiraju izvozne mogućnosti i osiguraju poslovne ponude putem promotivnih aktivnosti i poslovnih misija na visokoj razini na čelu s povjerenikom Hoganom. Tako je 2017. i 2018. godine povjerenik Hogan putovao u pratnji poslovne delegacije proizvođača u Kanadu, Saudijsku Arabiju, Iran i Kinu.

EU izvozi širok asortiman proizvoda iz svih dijelova lanca vrijednosti, od roba i drugih primarnih proizvoda, prerađenih poljoprivrednih proizvoda (kao što su sir i vino) do visoko procesirana hrana industrije, što pokazuje svestranost sektora. Vodeći izvozni proizvodi iz  EU su vino i alkoholna pića, dječja hrana, pripreme hrane, čokolada i svinjsko meso.

Što se tiče uvoza, EU je u posljednjih nekoliko godina mogla diverzificirati svoje izvore s udjelom dviju glavnih zemalja podrijetla (Brazil i SAD) koji se smanjuju u korist drugih dobavljača.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje