Osvajanje tržiša

Izvoz Klasa u 2016. veći za 12 posto, najviše raste izvoz u Tursku

Agrovijesti
Sarajavski Klas izvezao prve organske somune na tržište EU Fotografija: Klas d.d. Sarajevo
Nihad Imširović, direktor kompanije Klas d.d. Sarajevo izjavio je da je izvoz u 2016. godini bio veći za 12 posto u odnosu na prethodnu i to uglavnom zahvaljujući uspješnom izvozu brašna u Tursku.

“Od veljače 2014. godine, kada je AS Group akvizirala prehrambenu industriju Klas d.d. Sarajevo, poslovni rezultati su sve bolji i bolji. Klas je u to vrijeme realizirao 55 milijuna konvertibilnih maraka godišnjeg prihoda, a već 2015. bilježimo značajan rast prihoda od 81 milijuna KM, što je povećanje za skoro 50 posto.

Prethodnu 2016. godinu završili smo još boljim poslovnim reultatima, što je jako pozitivan trend. U trenutku akvizicije Klas je brojao 900 zaposlenih, a danas je taj broj 964, sa tendencijom daljeg rasta. Sve to govori da se u Klasu odvijalo i dešava dosta toga pozitivnog - od optimizacije i organizacije poslovnih procesa do unaprjeđenja kvaliteta proizvoda i širenja asortimana, zapošljavanja mladih i kvalificiranih radnika, rasta prometa“, kazao je Imširović u razgovoru za Anadolu Agency.

Direktor Klasa naglašava kako kompanija izvozi na skoro sve kontinente, u više od 20 zemalja svijeta, među njima u Tursku, europske države, Sjedinjene Američke Države, Australiju, Kanadu, zemlje CEFTA.

“Najznačajnija izvozna tržišta su Turska, Hrvatska, Crna Gora, Danska, Švedska, Švicarska i SAD-u. Klas godišnje može proizvesti ukupno 140.000 tona hrane i svakako da ove kapacitete treba maksimalno iskoristiti za plasman robe izvan granica BiH.

Imamo i asortiman interesantan za izvozna tržišta, s posebnim akcentom na tradicionalne BiH proizvode. Tu je i vrhunska kvalitetna hrane koju proizvodimo pod strogom primjenom međunarodno priznatih standarda upravljanja kvalitetom, kao što su ISO i HACCP, te sve značajniji Halal certifikat. Postoje neki najave plasmana na tržište Kine, Pakistana, Albanije, Mađarske.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje