Croatiastočar

Izvoz mesa skočio 40 posto

Agrovijesti
Meso Fotografija: Pixabay
Premda je uvoz odojaka bio manji 12 posto, golem je skok uvoza tovljenika, povećan je za čak dva i pol puta ili 11.887 komada.

zvoz svih vrsta mesa veći je za 40 posto, živih životinja za 16, a mesnih prerađevina za šest posto, piše Poslovni dnevnik.

Ove brojke, odnosno podaci kojima raspolaže strukovna grupacija Croatiastočar, govore o učinku koji su na izvoznim tržištima ostvarila poljoprivredno-prehrambena gospodarstva i tvrtke iz RH u prvom polugodištu 2016. u odnosu na isto razdoblje 2015. Minus je zabilježen samo u kategoriji jaja i proizvodi od jaja, gdje je izvoz pao sa lanjskih 888 na ovogodišnjih 834 tone.  Zbroji li se ukupan izvozni učinak, on otkriva da je u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na prošlogodišnji rezultat izvoz RH bio bolji za 27 posto, dok je istodobno uvoz iskazao rast od osam posto. 

"Zbog ovog pozitivnog trenda u rastu izvoza u odnosu na rast uvoza u prvoj polovici ove godine značajno je, gotovo za 10 posto, povećana pokrivenost uvoza izvozom, na 41 posto u odnosu na 31 posto, što je bilo zabilježeno u prvoj polovici prošle godine", iznosi direktor Croatiastočara Branko Bobetić i naglašava kako takvu visoku pokrivenost nismo imali godinama.Izvoz svih vrsta mesa uz naturalni rast od 40 posto, konkretno sa 8,9 na 12,5 tisuća tona, bilježi i dobre financijske pokazatelje, bolji su nego lani 35 posto. Lani je tako izvoz u ovoj kategoriji donio 23 milijuna eura, a na kraju lipnja ove godine uprihođen je 31 milijun eura.

Više pročitajte na poslovni.hr. 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje