Trgovinski sporazum

Izvoz ribe iz BiH u EU još nije moguć bez plaćanja carine

Agrovijesti
Riba Fotografija: Pixabay
Izvoz ribe iz BiH u EU trenutno nije moguć bez plaćanja carina, jer povećanje tarifne kvote sa 60 na 500 tona, koje je bilo predviđeno adaptiranim Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, administrativno nije provedeno u dokumentima Europske komisije, objavila je Privredna komora Republike Srpske.

Glasnogovornik Privredne komore Srpske Vladimir Blagojević rekao je Srni kako je na web stranici Europske komisije u vezi sa kvotama za pastrmku i filete evidentirano da kvota za ovu godinu iznosi 60.000 kilograma i da je sa 16.veljačom iskorištena, što praktično znači kako izvoz ribe iz BiH trenutno nije moguć bez plaćanja carina.

Imajući u vidu da ove informacije koriste špedicije, nije moguće koristiti kvotu od 500 tona, o čemu je Privredna komora Republike Srpske obavijestila i nadležne institucije u BiH kako bi poduzele aktivnosti i kako bi dobivenu kvotu od 500 tona naši proizvođači mogli koristiti - rekao je Blagojević.

On je podsjetio da je primjena adaptiranog Sprazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU počela 1. veljače i da je Privredna komora Srpske upozorila kako će izazvati velike štete za poljoprivredne proizvođače i prehrambenu industriju zbog ukidanja carina na uvoz roba iz EU.

- S druge strane, zadržavaju se carine na izvoz naših proizvoda u EU, s tim da su povećane kvote za izvoz vina, šećera i ribe - dodao je Blagojević.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje