Što čeka EU poljoprivredu do 2030. godine

Manje farmera, ali daleko veća proizvodnja

Agrovijesti
Poljoprivreda Fotografija: Thinkstock
Očekuje se da će europska poljoprivredna radna snaga smanjiti za 28 posto između 2017. i 2030. godine, a paralelno s tim će se smanjivati i poljoprivredni prihod. Broj poljoprivrednika smanjivat će se u prosjeku za 3,2% godišnje, te će pasti na 6,6 milijuna do 2030. godine.

Europska komisija objavila je dugoročne prognoze za poljoprivredu EU prema kojima se predviđa da će europska proizvodnja šećera porasti za 12 posto do 2030. godine, dok bi se izvoz šećera treba udvostručiti. Stalni rast proizvodnje žitarica u EU trebao bi se nastaviti te rezultirati s novih 40 milijuna tona odnosno čak 341 milijun tona u 2030. godini. To su dvije ključne procjene iz izvješća o izgledima za poljoprivredu EU koje je objavljeno u Bruxellesu. Procjene govore da bi u spomenutom razdoblju moglo doći do pada korištenja obradivih površina u EU i to sa 107 milijuna hektara koliko je obrađivano u 2017 na 104 milijuna ha u 2030., što bi mogao biti ograničavajući faktor u daljnjem širenju proizvodnje.

Očekuje se da će europska poljoprivredna radna snaga smanjiti za 28 posto između 2017. i 2030. godine, a paralelno s tim će se smanjivati i poljoprivredni prihod. Broj poljoprivrednika smanjivat će se u prosjeku za 3,2% godišnje, te će pasti na 6,6 milijuna do 2030. godine.

Ovaj pad će potaknuti promjene u EU agro-prehrambenoj industriji, te bolje mogućnosti za zapošljavanje u drugim sektorima. Ruralna područja već se sada suočavaju s poteškoćama u stvaranju atraktivnih radnih mjesta gurajući migracije prema urbanim centrima. Očekuje se da će se strukturalne promjene u europskoj poljoprivredi nastaviti s većim ulaganjima u tehnologiju, primjerice ulaganje u preciznu poljoprivredu i digitalnu poljoprivredu. Ti tipovi ulaganja su skupi i na različite načine imat će štetan učinak na tržište rada jer će zahtijevati od poljoprivrednika da posjeduju više znanja o tehnologiji te smanjiti potrebu za poljoprivrednim radom, stoji u izvještaju.

Što se tiče sektora šećera, 2017. je označena kao godina u kojoj su ukinute kvote za ovu proizvodnju zbog čega će doći do drastične promjene europskog tržišta šećera. Kao rezultat toga, očekuje se rast proizvodnje od 12 posto do 2030. godine, iako će se cijene smanjivati. To će dovesti do smanjenja sadašnjeg jaza između cijena šećera u EU i svjetskih cijena, pa bi one mogle doći na oko 40 eura po toni što će posljedično utjecati na smanjenja uvoza šećera u EU te udvostručenja izvoza.

Europska proizvodnja žitarica nastavit će s rastom, te će doći na 341 milijuna tona do 2030. godine, s trenutne razine od oko 301 milijuna tona. Rast će biti potaknut potražnjom na globalnom tržištu hrane, sve boljim izvoznim mogućnostima te povećanjem industrijske upotrebe žitarica, ali bi cijene i dalje mogle biti niske.

Što se tiče tržišta mlijeka, iako su posljednje godine bile jako teške za mljekare, sada se očekuje da će doći do sve veće globalne potražnje za ovim proizvodima. To će utjecati na EU proizvodnju i njezin rast nakon ukidanja proizvodnih kvota. Međutim, stručnjaci upozoravaju kako se ipak može očekivati varijabilnost cijena na svjetskom tržištu te bi kao i do sada često moglo doći do tržišnih cjenovnih neravnoteže.

Potražnja za mesom trebala bi ostati stabilna u EU i širom svijeta, navodi se u izvješću, pri čemu se očekuje da će do 2030. proizvodnja mesa u EU iznositi 47,5 milijuna tona u usporedbi s 47,3 milijuna tona u 2017. No, upozorava se kako bi se stočari mogli suočiti s nižim cijenama u idućih nekoliko godina, zbog povećane svjetske konkurencije, ali i relativno niskih cijena hrane.

Analize su rađena i za tri bitna EU sektora - vino, maslinovo ulje te voće i povrće (jabuke i rajčice). Ova tri sektora zajedno čine oko 20% europske poljoprivredne proizvodnje.

Za sektor maslinovog ulja očekuju se daljnja strukturna poboljšanja i investiranja što će rezultirati većom proizvodnjom. Tome će na ruku ići i rastuća potražnja u svijetu čime će se ojačati pozicija EU kao najvećeg svjetskog proizvođača i izvoznika maslinovog ulja.

Što se tiče sektora vina, očekuje se da će potrošnja unutar EU stabilizirati nakon dugog razdoblja pada. Izvješće također predviđa rast izvoza vina, zahvaljujući snažnoj potražnji za vinima sa zemljopisnim oznakama i pjenušavim vinom. U sektoru proizvodnje jabuka očekuje se daljnja modernizacija i ulaganja koja će utjecati na veće prinose. Procjenjuje se da će se konzumacija svježih jabuka stabilizira, dok će se potrošnja prerađenih jabuka vjerojatno smanjiti. Međutim, veći izvoz trebao bi nadoknaditi pad.

Europska proizvodnja svježe rajčice trebala bi ostati stabilna usprkos povećanim prinosima zbog duže proizvodne sezone. Izvješće predviđa blagi pad potrošnje svježih rajčica, a potrošnja prerađene rajčice bi trebala rasti zbog povećane potražnje kao sastojak za brojne prehrambene proizvode.

 

Prognoze za poljoprivredu do 2030:

POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE

Poljoprivredno zemljište
Količina obradive zemlje paste će sa 106,5 milijuna hektara iz 2017. na 104 milijuna hektara 2030. godine zbog urbanizacije

 

 

 

 

 

 

 

ŠEĆER

Bijeli i smeđi šećer
Očekuje se pad potrošnje u EU za oko 5 posto na 17,5 milijuna u 2030, ali će rasti svjetska potrošnja. sa sadašnjih 23 kg na 26 kg do 2030. zbog tržišta Indije, Kine i Pakistana. Zbog toga će EU udvostručiti izvoz

 

 

 

 

 

 

ŽITARICE

Pšenica
Proizvodnja žitarica će rast od 301 milijuna tona do 341 milijuna tona u 2030, zahvaljujući potražnji za hranom, posebno za kukuruzom, zbog povećanja proizvodnje mlijeka i mesa. Predviđa se da će cijene ostati i dalje niske do 2030.

 

 

 

 

 

 

 

 

MESO

Meso
Potražnja za mesom trebala bi ostati stabilna u EU i širom svijeta, navodi se u izvješću, pri čemu se očekuje da će do 2030. proizvodnja mesa u EU iznositi 47,5 milijuna tona u usporedbi s 47,3 milijuna tona u 2017. Stočari bi se mogli suočiti s nižim cijenama zbog jake svjetske konkurencije i relativno niskih cijena hrane.

 

 

 

 

 

 

MASLINOVO ULJE

Maslinovo ulje
Do 2030. godine EU proizvodnja maslinovog ulja će rasti pogotovo u Španjolskoj i Portugalu (za 2,3% godišnje), zbog više navodnjavanja i novih maslinika, te većih prinosa. Rast proizvodnja bit će zbog sve veće svjetske potražnje, ali i potrošnje u EU. EU će i dalje biti najveći svjetski proizvođača i izvoznika maslinovog ulja.

 

 

 

 

 

VINO

Vino
Potrošnja vina u EU se smanjila za gotovo tri litre po glavi stanovnika u posljednjem desetljeću, a očekuje da će do 2030. stabilizirati na 25 litara po glavi stanovnika. EU će vjerojatno održati stalni rast izvoza vina ( + 1,7% godišnje), za koje se očekuje da će do 2030. godine dosegnuti skoro 27 milijuna hl. EU je vodeći svjetski proizvođač vina na 160 milijuna hl, što predstavlja više od 60% svjetske proizvodnje u 2016. godini. Većina vina dolaze iz Italije, Francuske i Španjolske (80% proizvodnje).

 

 

 

JABUKE

Jabuke, ekološko
Proizvodnja EU dosegnula je više od 12 milijuna tona u ovoj godini, uglavnom iz Poljske, Italije, Francuske i Njemačke. Konzumacija svježih jabuka će se stabilizirati do 2030., što će voditi do stabilnije proizvodnje EU-a i rasta na oko 12,5 milijuna tona godišnje. Očekuje se i povećanje prinosa zahvaljujući sve većoj primjeni suvremenih metoda proizvodnje, zamjene starih voćnjaka novima

 

 

 

 

RAJČICA

Rajčice
Proizvodnja će ostati stabilna, dok se očekuje da će potrošnja lagano rast te dosegnuti 14,4 kg po glavi stanovnika u 2030. Očekuje se da će proizvodnja i konzumacija prerađenih rajčica rast 20% godišnje do 2030. U ovoj godini EU je proizvelo više od 18 milijuna tona rajčice, od kojih se oko 40% konzumira svježe.Španjolska, Italija, Nizozemska, Poljska i Francuska čine gotovo 75% proizvodnje za svježu potrošnju.

 

 

 

 

RADNA SNAGA

Poljoprivrednik, novac
Europska poljoprivredna radna snaga smanjit će se za 28 posto između 2017. i 2030. godine, a paralelno s tim će se smanjivati i poljoprivredni prihodi. Poljoprivredna radna snaga će se smanjivati u prosjeku za 3,2% godišnje, te će pasti na 6,6 milijuna do 2030. godine.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje