Povećanje trgovine

Izvoz srpske poljoprivrede u 2018. godini oko tri milijarde eura

Agrovijesti
Pšenica Fotografija: Thinkstock
Izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u 2018. godini trebao bi dosegnuti gotovo tri milijarde eura, ali treba raditi na promjeni njegove strukture kako bi se na stranim tržištima našli srpski proizvodi većeg stupnja prerade, ocijenjeno je na okruglom stolu ”Diverzifikacija poljoprivrednog izvoza – Put napred za poljoprivredu Srbije”

U srpskom Ministarstvu poljoprivrede kažu kako trenutno nisu zadovoljni strukturom izvoza srpskog agrara u kome dominiraju primarni poljoprivredni proizvodi, odnosno proizvodi nižeg stupnja prerade, pa time i niže razine dodane vrijednosti.

Oni čine gotovo tri četvrtine vrijednosti izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, dok proizvodi veće dodane vrijednosti, odnosno većeg stupnja prerade sudjeluje s oko 25 posto, kaže državni trajnik u srpskom Ministarstvu poljoprivrede Senad Mahmutović.

”Upravo ta struktura je nešto što predstavlja uvjetno rečeno naš problem i naš cilj je da se struktura izvoza u budućnosti mijenja”, rekao je Mahmutović na okruglom stolu, koji je organizirala Privredna komora Srbije u suradnji sa Organizacijom UN za hranu i poljoprivredu (UN FAO) i Europskom bankom za obnovu i razvoj.

Mahmutović je rekao kako je agrobiznis sektor koji na najbolji način koristi pereferncijalni pristup tržistima zemalja sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovni.

Ti sporazumi, koje je Srbija potpisala sa EU, CEFTA-om i Rusijom, osigurava plasman srpskih proizvoda na tim tržištima pod odgovarajućim povlaštenim uvjetima, a kako kaže Mahmutović, rezultat tih sporazuma i potencijala ogleda se u činjenici da godinama Srbija ima suficit u razmjeni poljopripredno-prehrambenih proizvoda.

Naglasio je da je prednost Srbije to što proizvodi zdravu i kvalitetnu hranu i naveo da izvoz srskog agrara sudjeluje sa 20 posto u ukupnom izvozu srpske privrede.

Državni tajnik u Ministarstvu trgovine Stevan Nikčević kaže kako se 90 posto poljoprivrednih proizvoda koji se plasira izvan Srbije odlaze na tržišta sa kojima Srbija ima sporazum o slobodnoj trgovini, te da je potreban novi investicijski ciklus u poljoprivredi.

Prema riječima direktora Sektora poljoprivrede u PKS Veljka Jovanovića, prehrambena industrija je jedan od segmenata koji najviše obećava kada je riječ o izvozu, te da je potrebno fokusirati investicije u taj sektor. Smatra da država treba subvencionirati kvalitetu i podržava one gospodarstvenike koji mogu povući čitav lanac proizvodnje, a naglasio je i važnost ulaganja u marketing.

Koordinator FAO i EBRD projekata u Srbiji Miloš Milovanović kaže kako trendovi vanjskotrgovinske razmjene poljoprivredno-prehrambenim proizvodima Srbije ukazuju na duboku potrebu za rekonfiguracijom srpske agrarne politike.

”To je put za napredak”, kaže Milovanović i naglašava da Srbija treba da se fokusira na proizvodnju kvalitetne hrane, a među dobrim trendovima vidi i tržište Egipta za srpsku pšenicu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje