Izvozna ofenziva

Izvoz voća i povrća iz BiH u pet godina udvostručen

Agrovijesti
Voće i povrće Fotografija: Thinkstock
Izvoz voća i povrća iz BiH u proteklih pet godina je udvostručen s 84 milijuna KM u 2012. na 173 milijuna KM u 2016., ali je pokrivenost uvoza izvozom mala i iznosi 56 posto.

Istaknuto je to na prezentaciji analize koju su u Sarajevu održali Vanjskotrgovinska komora (VTK) BiH i USAID/Švedska projekt Farma II, te precizirano da je zabrinjavajuće da zbog uvoza od 312 milijuna KM deficit u tom sektoru iznosi gotovo 140 miliona KM.

U strukturi izvoza i uvoza dominira voće, posebno jagodičasto koje čini više od trećine BiH izvoza - smrznute maline (55 milijuna KM), a slijede kruške (14 milijuna KM), jabuke (14 milijuna KM), kornišoni (13 milijuna KM) i šljive (osam milijuna KM).

U BiH su u 2016. najviše uvozilo banane (47 milijuna KM), jabuke (14 milijuna KM), narandže (14 milijuna  KM), rajčica (14 milijuna KM), te limun (12 milijuna KM).

Glavna izvozna tržišta bila su Srbija, Rusija, Njemačka, Hrvatska i Švedska, dok je uvoz najviše dolazio iz zemalja regije, te iz Italije, Turske i Nizozemske. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje