Manja proizvodnja u EU od 30 posto diže cijenu jabuka i mandarina

Jabuka ćemo imati oko 70.000 tona, a mandarina oko 35.000 tona

Agrovijesti
Neretvanske mandarine Fotografija: Ivo Čagalj/PIXSELL
Tihomir Peraić predsjednik Uprave Fragaria-e kaže kako će urod jabuka u Hrvatskoj ove godine biti oko 70.000 tona, što je za oko 30 posto manje nego prošle godine, dok Frane Ivković iz Hrvatske voćarske zajednice, smatra da će to biti i manje i da će jabuke prve klase biti ispod 40.000 tona.

Početak berbe jabuka i mandarina, najvažnijeg voća u Hrvatskoj se približava, a prve procjene govore o tome da će ovogodišnji urod jabuka biti manji za oko 30 posto, odnosno da će ih biti proizvedeno oko 70.000 tona svih klasa, dok bi urod mandarina nakon prošlogodišnje rekordne proizvodnje od gotovo 100.000 tona ove godine mogao biti negdje oko 35.000 tona.

Mraz koji je tijekom proljeća pogodio pojedine dijelove sjeverozapadne i središnje Hrvatska utjecao je na pad proizvodnje jabuka, a ništa bolja situacija nije niti u ostatku Europe. Europska Unija je tako prošlog tjedna iznijela procjene da će ove godine proizvodnja dosegnuti samo 80 posto razine od prije godinu dana. Prema objavljenim podacima proizvodnja će biti 9,34 milijuna tona ili 489 milijuna kartona, što je 21 posto manje od uroda iz 2016. godinu i 23 posto manje od trogodišnjeg prosjeka.

Intenzivan mraz tijekom cvjetanja i suša tijekom proljeća i ranog ljeta utjecale su na proizvodnju u pojedinim europskim regijama. Tako je Njemačka doživjela najveći pad proizvodnje, gotovo za pola na 555.000 tona (-46%), a veliki pad proizvodnje ima i Poljska, čija će proizvodnja biti oko 2.870.000 tona (-29%), dok je Italija zabilježila smanjenje od 23% s predviđenim urodom od 1.757.000 tona. Pad proizvodnje u Francuskoj je nešto slabiji jer se očekuje 1.396.000 tona ( manje 8%).

Nešto bolju proizvodnju imate će Mađarska, koja će imati urod od 628.000 tona (odnosno rast od 26 posto) i Portugal s povećanjem od 263.000 tona na 314.000 tona.

Tihomir Peraić predsjednik Uprave Fragaria-e kaže kako će urod jabuka u Hrvatskoj ove godine biti oko 70.000 tona, što je za oko 30 posto manje nego prošle godine, dok Frane Ivković iz Hrvatske voćarske zajednice, smatra da će to biti i manje i da će jabuke prve klase biti ispod 40.000 tona.

Obojica se slažu kako će pad proizvodnje u EU, ali i u Hrvatskoj utjecati na rast cijena jabuke, posebice tijekom zimskih mjeseci. Za sada je već otkupna cijena pojedinih sorti jabuka oko 30 posto viša nego što je bila prošle godine, što ide na ruku proizvođačima, kaže Peraić.  

Za razliku od prošle godine, kada su stotine tona mandarina ostale neobrane na stablima, situacija na neretvanskim plantažama ove je godine drukčija. Zbog polarnih hladnoća u siječnju, koje su se u Neretvi na pojedinim lokalitetima spuštale i do deset stupnjeva ispod nule, urod je značajno manji. Od prošlogodišnjih stotinjak tisuća tona, ove se jeseni na plantažama očekuje urod od 35.000 do maksimalno 40.000 tona. Iako će proizvodnja biti manja, bit će dovoljno za hrvatsko tržište koje godišnje “proguta” tek deset tisuća tona žutih plodova.

Kako su ove godine mandarine loše rodile, prošle jeseni su ekstremno prerodile, pa se nisu mogle prodavati, zbog čega je tržište bilo prezasićeno domaćim mandarinama, koje su se davale u bescjenje po jednu kunu za kilogram. Iz tog razloga poljoprivrednici nisu imali računicu brati s obzirom na visoke troškove berbe, poglavito dnevnice berača od dvjesto kuna.

Naime, procjenjuje se da je prošle godine urod na plantažama u Neretvi bio stotinjak tisuća tona, od čega je ubrano oko osamdeset tisuća tona, dok je ostalo propalo.

Iako je teško reći koliko će mandarina koštati ove jeseni, ona za krajnjeg potrošača, smatra Niko Kapović poznati stručnjak iz doline Neretve, bit će od četiri do pet kuna.

Proizvođače mandarina zabrinjava nedavni trgovački rat sa susjednim zemljama, posebice Srbijom, na koje iz doline Neretve godišnje ode oko 10.000 tona mandarina, zbog čega bi, smatraj moglo doći do strožih kontrola i lošijeg plasmana na tržišta u regiji.

 

INFOGRAFIKA:

9,34 milijuna tona urod jabuka u EU ove godine

21 posto pad proizvodnje u EU zbog mraza i suše

50 posto pad proizvodnje jabuka u Njemačkoj

30 posto pad proizvodnje u Poljskoj

26 posto veću proizvodnju jabuka imat će Mađarska

70.000 tona procjena uroda svih klasa jabuka u Hrvatskoj

30 posto pad proizvodnje u Hrvatskoj

35.000 tona urod mandarina ove godine

100.000 tona proizvodnja mandarina u 2016. godini

30 posto veća otkupna cijena jabuka

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje