Ostaci pesticida u voću i povrću

Jagode prve po količini pesticida u SAD-u

Agrovijesti
Madeline jagode Fotografija: Fragaria
Odmah iza jagoda nalazi se špinat u kojem je pronađeno kemikalija za 1,8 posto više nego kod drugih, a potom slijede nektarine, jabuke, grožđe, breskve, višnje, kruške, rajčica, celer, krumpir i ljuta paprika. Svaki od ovih poljoprivrednih proizvoda bio je pozitivan na ostatke pesticida, i to u većim koncentracijama od ostalih proizvoda na listi.

Prve na listi poljoprivrednih proizvoda sa najvećim količinama ostataka pesticida i ove godine su jagode. Na listi su i špinat, jabuke, grožđe, breskve, rajčica, celer, ali prvi put i ljuta paprika, objavila je Američka radna grupa za okoliš. 

Jagode su ove godine ponovo prve na listi poljoprivrednih proizvoda sa najvećom količinom ostataka pesticida. U samo jednom uzorku kontrole su pokazale ostatke čak 20 različitih pesticida, dok je više od 98 posto uzoraka jagoda, špinata, breskvi, nektarina, trešanja i jabuka bilo pozitivno na ostatke najmanje jednog pesticida, pokazalo je istraživanje Američke radne grupe za okoliš, neprofitne nevladine organizacije koja ovakva istraživanja provodi od 2004. godine. Istraživanje inače obuhvaća rangiranje 47 najpopularnijih vrsta voća i povrća u ovisnosti  od kontaminacije pesticidima.

Odmah iza jagoda nalazi se špinat u kojem je pronađeno kemikalija za 1,8 posto više nego kod drugih, a potom slijede nektarine, jabuke, grožđe, breskve, višnje, kruške, rajčica, celer, krumpir i ljuta paprika. Svaki od ovih poljoprivrednih proizvoda bio je pozitivan na ostatke pesticida, i to u većim koncentracijama od ostalih proizvoda na listi.

Da bi rezultati bili što vjerodostojniji, aktivisti su se tijekom ove akcije ponašali kao kupci, kupovali su voće i povrće na tržnicama, potom ga prali, kako to obično rade kupci, pa su ga tek onda testirali.

U izveštaju koji je objavio CNN navodi se da je i istraživače ove godine iznenadilo to što se među ”prljavim povrćem” našla i ljuta paprika u kojoj je pronađen ostatak otrovnog insekticida koji može negativno utjecati na živčani sustav ljudi. Kako su stručnjaci naveli, svako tko često jede ljute paprike trebao bi nabavljati organske ili da ovo povrće prije konzumiranja tuca, pošto se, navodno razina pesticida tada smanjuje. 

Najvažnija preporuka ove nevladine organizacije je da se kupci sve više okreću organskom voću i povrću, ali se onima koji to nisu u mogućnosti savjetuje da pažljivo biraju proizvode i da ih temeljito operu. Kako kažu, pranje svježom vodom je  vrlo efikasno, a prije upotrebe bi trebalo da se voće i povrće pere najmanje 30 sekundi.

– Voda je dovoljna – kažu znanstvenici – budući da blagi komercijalni biljni preparati nisu toliko efikasni kako se smatra.

Oglasili su se i proizvođači svježeg voća i povrća koji kažu kako kupci mogu biti mirni jer je, kako se navodi, i njima najvažniji sigurnost  hrane koju prodaju.

– Potrošači više nego ikada imaju izbor kada je riječ o svježem voću i povrću i mogu birati što će kupiti i konzumirati, izjavili su predstavnici Udruženja proizvođača i trgovaca svježim poljoprivrednim proizvodima.

Paraleleno s listom „najprljavijih” ovo udruženje objavilo je i 15 vrsta voća i povrća koje su najčistije. Na prvom mjestu je avokado u kome je kao i u uzorcima kukuruza šećerca pronađeno manje od jedan posto ostataka pesticida, a onda slijede ananas, kupus, luk, mango, dinja, cvjetača  i brokula. .

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje