Istraživanje

Jagode u SAD-u na listi najzagađenijih pesticidima

Agrovijesti
Voće Fotografija: Pixabay
U nekim uzorcima nađeni su ostaci i po 17 vrsta pesticida. Iako su neke od kemikalija na jagodama relativno bezazlene, drugi pesticidi su povezani s rakom, reproduktivnim i razvojnim oštećenjima ljudskog organizma, hormonalnim;poremećajima i neurološkim problemima, izvjestila je grupa

Jagode su na vrhu ovogodišnje liste proizvoda u SAD s najviše ostataka pesticida, objavila je Radna grupa za zaštitu okoliša (EWG). Tako su se jabuke spustile na drugo mjesto, nakon pet godina na čelu liste "Prljavih dvanaest" (Dirty dozen), prenijela je američka TV CBS. Grupa je analizirala rezultate testa više od 35.200 uzoraka voća i povrća koje je obavilo američko Ministarstvo poljoprivrede. Skoro svi uzorci neorganski uzgajanih jagoda - 98 posto, imali su tragove pesticida, a 47 posto uzoraka ostatke 10 ili više pesticida.

U nekim uzorcima nađeni su ostaci i po 17 vrsta pesticida. Iako su neke od kemikalija na jagodama relativno bezazlene, drugi pesticidi su povezani s rakom, reproduktivnim i razvojnim oštećenjima ljudskog organizma, hormonalnim;poremećajima i neurološkim problemima, izvjestila je grupa.

"Još šokantnije od toga je to što ti ostaci nisu u suprotnosti sa slabim američkim zakonima i pravilnicima o pesticidima u hrani", rekla je Sonja Lander, viši analitičar u EWG.

Na ovogodišnjoj listi "Prljavih dvanaest" su jagode, jabuke, nektarine, breskve, celer, grožđe, trešnje, špinat, rajčica, paprika, rajčica cheri i krsatavci. Sa druge strane na čelu liste "Čistih petnaest" je avokado, sa manje od jedan posto uzoraka u kojima je uopće pronađen neki pesticid. Nijedno voće ili povrće s te "čiste" liste nije bilo pozitivno na više od četiri vrste pesticida, a vrlo ih je malo u kojima je nađeno više od jedne vrste.

"Čistih petnaest" su: avokado, kukuruz, ananas, kupus, grašak (smrznut), luk, mrkva, mango, papaja, kivi, plavi patlidžan, obična dinja, grejpfrut, dinja, cvjetača. Kako bi pomogla potrošačima, EWG svake godine ažurira svoj Vodič o pesticidima u proizvodima, rangirajući po tom zagađenju 48 popularnih vrsta voća i povrća.

Kako bi se smanjilo izlaganje ljudi tim kemikalijama preporučuje se da se kupuje ekološki uzgojeno voće i povrće.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje