AGROKOR

Jaić: Prvi OPG-ovi dobili novac

Agrovijesti
Poslovanje Agrokora Fotografija: Jurica Galoić/PIXSELL
Predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika Tihomir Jaić potvrdio je u petak da su prva obiteljska gospodarstva (OPG) dobila novac za dugovanja koncerna Agrokor nastala prije otvaranja postupka izvanredne uprave.

Jaić je kazao kako je u četvrtak krenula isplata "starog duga" malim dobavljačima Agrokora.

Na pitanje koliko je OPG-ova do sada dobilo novac, kazao je kako se danas javilo njih pedesetak te da će ih više biti sljedeći tjedan kada novac "sjedne".

Nada se da će dugovanja biti isplaćena što prije, a, kako je izvijestio, bude li problema dogovoreno je da se rješavaju u hodu, u suradnji s Privremenim vjerovničkim vijećem.

Drugi dio problema koji postoji, kako je rekao, i za koji će danas uputiti službeni zahtjev vjerovničkom vijeću, tiče se OPG-ova koji posluju s organizatorima proizvodnje poput Vindije, Fragarie, i drugih.

Tražit će se da se tim tvrtkama isplati dio sredstava koji ostane neraspoređen, a riječ je o 10 do 15 milijuna eura, kako bi i te tvrtke u što većem iznosu isplatile svoje dobavljače, kazao je.

"Prema sadašnjem dogovoru srednji i veliki dobavljači dobili bi maksimalno 30 posto duga, a naš prijedlog će biti da sve tvrtke i organizatori proizvodnje koji surađuju s OPG-ima dobiju uvećan iznos kako bi im mogli ta sredstva pustiti", pojasnio je Jaić.

Napominje kako je OPG-ima jasno da srednje i velike tvrtke imaju svoje troškove i da ostaje malo za isplatu dobavljačima. Dio njih kasni s isplatama po nekoliko mjeseci i kako bi im se olakšalo, "kako se ne bi dogodio novi Granolio, tražit ćemo da im se isplate veća sredstva kako bi oni to mogli pustiti malim dobavljačima", kazao je.

Što se tiče malih dobavljača koji su Granoliju isporučili pšenicu i koji sada strahuju da neće biti plaćeni jer je ta tvrtka pokrenula predstečajni postupak, Jaić kaže kako je vlasnik Granolija obećao da će pšenica biti isplaćena.

"Nadamo se da tu neće biti problema i da sva pšenica neće ući u predstečajnu masu Granolija te da će biti isplaćeno sve što je isporučeno", rekao je.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje