Poljoprivredna konferencija „Upravljanje znanjem u poljoprivredi"

Jakopović: Svako slabljenje obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava ujedno je i slabljenje ostalih sektora

Agrovijesti
Poljoprivredna konferencija „Upravljanje znanjem u poljoprivredi Fotografija: HPK
„Svako slabljenje obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava ujedno je i slabljenje ostalih sektora“, zaključio je Jakopović u predstavljanju poljoprivredne financijske perspektive 2021.-2027.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović u četvrtak, 28. veljače, sudjelovao je na 4. poljoprivrednoj konferenciji „Upravljanje znanjem u poljoprivredi; nova rješenja – pametna poljoprivreda“, koju je u Čakovcu organizirala Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA.

Jakopović je održao uvodno izlaganje u kojem je sudionike upoznao s djelovanjem Hrvatske poljoprivredne komore te aktualnostima oko donošenje Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije odnosno financijskoj perspektivi 2021.-2027. Podsjetio je da hrvatski poljoprivrednik prosječno raspolaže s 5,6 ha dok je taj prosjek za Europsku uniju 15 ha te da poljoprivreda čini 3 posto hrvatskog, ali 6 posto BDP-a EU-a. Napomenu je da će u dogovoru sljedećeg ZPP-a ulogu odigrati i izlazak Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije iz Europske unije te da se udio smanjuje s 37,6 posto u aktualnom razdoblju 2014.-2020. na 28,5 posto u razdoblju 2021.-2027.

„Stavlja se snažan naglasak na brigu za okoliš i zapošljavanje te se usredotočuje na mala i srednja poljoprivredna gospodarstva kako bi se sačuvala radna mjesta u ruralnim područjima. Mala i srednja poljoprivredna gospodarstva temelj su poljoprivrede Europske unije“, rekao je predsjednik HPK te dodao da nas očekuje umanjenje sredstava za ruralni razvoj 15-20 posto i ograničenje poticaja, a da je hrvatsko stajalište u raspravi o ZPP-u protiv programiranja i izjednačavanja izravnih plaćanja te poštivanja ugovora do 2022. s najmlađom članicom – Hrvatskom.

Ovu godinu obilježit će Brexit te izbori za Europski parlament i Europsku komisiju tako da se donošenje novog ZPP-a realno ne može očekivati prije nego Hrvatska bude predsjedavala Europskom unijom u prvoj polovici 2020. godine.

„Svako slabljenje obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava ujedno je i slabljenje ostalih sektora“, zaključio je Jakopović u predstavljanju poljoprivredne financijske perspektive 2021.-2027.

Na 4. poljoprivrednoj konferenciji bio je i međimurski župan Matija Posavec koji je naglasio važnost pomoći obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

„Danas se 21 kuna i 40 lipa troši po kućanstvu u Hrvatskoj na hranu. To je godišnje oko 4,3 milijarde eura. Od toga oko 2 milijarde godišnje uvezemo hrane. Kad bi se samo 1 posto usmjerio prema lokalnoj ekonomiji, to znači 20 milijuna eura potpore lokalnoj proizvodnji“, rekao je međimurski župan.

Teme poljoprivredne konferencije u Čakovcu, među ostalima, bile su i poljoprivreda 21. stoljeća, poljoprivreda potpomognuta robotskim sustavima, e-poljoprivreda i digitalizacija poljoprivrede.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje