EU parlament

Jakovčić traži od EK da uvede novu kategorizaciju označavanja kvalitete maslinova ulja

Agrovijesti
Maslinovo ulje Fotografija: Thinkstock
Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić zatražio je od Europske komisije da promijeni kategorizaciju maslinova ulja, jer oznaka "ekstra djevičansko" nije dovoljna za razlikovanje kvalitete.

Jakovčić je u srijedu navečer organizirao degustaciju istarskih maslinovih ulja u povodu proglašenja Istre najboljom maslinarskom regijom na svijetu.

"Poruka s ovog skupa proizvođača maslinovog ulja jest: Tražimo od Europske komisije da promijeni način vrednovanja, kategorizacije maslinovog ulja. Treba nam nova oznaka kvalitete, nešto poput 'premium' ili 'vrhunsko'.  Nazvati sva maslinova ulja na tržištu 'ekstra djevičanskim' nije dovoljno za razlikovanje kvalitete. Treba nam još jedna razina kvalitete više. Očekujemo brzo reagiranje EK-a na naš prijedlog", izjavio je Jakovčić.

Istra je u ovogodišnjem izdanju jedinog svjetskog vodiča kroz ekstra djevičanska maslinova ulja, Flos Olei 2017, ostvarila zapažen uspjeh obzirom da je taj vodič uvrstio čak 60 istarskih maslinara i uljara, pa je zbog takve brojnosti i kvalitete drugu godinu zaredom proglašena najboljom maslinarskom regijom svijeta.

Istarski maslinari našli su se u društvu 500 najboljih maslinovih ulja, što znači da u svjetskoj proizvodnji vrhunskih ekstradjevičanskih maslinovih ulja Istra ima udio od čak 12 posto.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje